Emőke
-4 °C
9 °C

Zaklatással vádolja a melegsége miatt lemondott kormányzót

2004.08.17. 20:24
Szexuálisan zaklatta, ezért már korábban is fel akarta jelenteni egykori biztonságpolitikai tanácsadója New Jersey kormányzóját, aki múlt héten feleségével az oldalán jelentette be, hogy lemond, mert homoszexuális kapcsolata volt egy férfival.
Egy izraeli áll annak a botránynak a közzéppontjában, amely New Jersey kormányzójának múlt héten történő lemondásához vezetett, adta hírül a Reuters. Golen Cipel azt állítja, már a kormányzó színvallása előtt szexuális zaklatásért akarta egykori főnökét feljelenteni.

Golen Cipel
fotó: EPA
A Tel Avivban szülei háza előtt újságíróknak nyilatkozó Cipel James McGreeevy kormányzó egykori kampánytanácsadója volt. Hogy miért csak most állt a nyilvánosság elé, azzal magyarázta, hogy életének egyik legnehezebb periódusa volta a mostani.

Elismerést keltett lemondása

A még ez év elején is a melegek házassága ellen fellépő James McGreevy a múlt héten állt a nyilvánosság elé feleségével az oldalán, és bevallotta, egy férfival csalta meg őt, ám nevet nem mondott. Ezután bejelentette november 15-ei hatállyal való lemondását.

Az amerikai sajtó az év egyik legőszintébb politikai állásfoglalásaként tekintett McGreevy kiállására, aki bejelentését azzal indokolta, meg akarja előzni a rosszindulatú pletykák és terjedését.

Az Izraelben nyilatkozó egykori munkatárs, Cipel igen rossz bőrben, borotválatlanul, farmernadrágban mutatkozott a sajtó előtt. "Nagyon nehéz perióduson mentem át. Hazajöttem, hogy a családommal és a barátaimmal legyek." A férfi az ügyről az eljárás befejeztéig nem akart további részleteket elárulni.

A kormányzó szóvivője tagadta Cipel szexuális zaklatásról szóló állításait, illetve azt, hogy a New Jersey-i politikus pénzért akarta megvásárolni az egykori tanácsadó hallgatását.

Jó állása volt a kormányzónál

Cipel 2002 óta dolgozott McGreevynek mint New Jersey állam nemzetbiztonsági tanácsadója, amiért évi százezer dollár körüli fizetésben részesült.

James McGreevy kormányzó
fotó: EPA
Az izraeli idén azután volt kénytelen lemondani, hogy kérdések merültek fel megbízólevelével kapcsolatban, és kiderült, azon kívül, hogy tábornoki rangban szolgált egy izraeli hadihajó fedélzetén, nincs papírja arról, hogy biztonsági kérdésekkel valaha is foglalkozott volna.

McGreevyvel való kapcsolatáról először vasárnap beszélt egy izraeli újságnak, tagadva, hogy homoszexuális volna, és hogy zsarolni próbálta volna a kormányzót.

"Miközben az Egyesült Államok egyik legerősebb politikusának dolgoztam, állandóan szexuális támadásoknak voltam kitéve. Folyton zaklatott egészen addig a pontig, amíg már nem mertem vele egyedül maradni" - nyilatkozta Cipel.

Jim McGreevey 2002 óta tölti be a kormányzói tisztséget New Jerseyben, mandátuma 2006-ban járt volna le. A 47 éves politikus a Demokrata Párt egyik ígéretes tehetségének számított, karrierje felfelé ívelt. Megválasztása előtt Woodbridge polgármestereként tevékenykedett.