Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

Új világrekord a szaunában

2003.08.18. 10:55
A svéd versenyző mellől hamar kifogytak az ellenfelek, az új világrekorder tizenhét percig üldögélt egyedül a forróságban.
Egy svéd férfi döntötte meg a szaunázás legutóbbi világrekordját. Anders Mellert tizenhét percet és nyolc másodpercet töltött a 110 fokos forróságban.

A svédországi világbajnokságon Mellert az augusztus 2-án beállított tizenhat perces eredményt szárnyalta túl, írja a The Times.

Szigorú szabályok

A szaunázási verseny szabályai meglehetősen szigorúak: a versenyzőnek egyenes háttal kell ülnie úgy, hogy könyökét a térdein nyugtatja. A forró kövekre minden harminc másodpercben vizet öntenek, hogy növeljék a hőmérsékletet és a gőz mennyiségét.

Mellert már az elődöntőben beállította a világrekordot, sőt már a tizedik perc után nem sokkal egyedül találta magát az izzasztóban.

A pokolba, ez a fickó

"Tíz perc után már mindenki azt gondolta: 'A pokolba, ez a fickó már tegnap is hét percet ránk vert!' Ezért aztán kimentek" - dicsekedett Mellert.

Bár a doktorok élesen bírálják a szívre szerintük igen nagy veszélyt jelentő versenyszámot, a bajnokság szervezője bízik saját szakértői gárdájában, akik szerinte "már a versenyző orrából meg tudják mondani, mikor kell befejeznie."

Tavaly a nők jobbak voltak

A sportverseny újszerűségére jellemző egyébként, hogy a világrekordok még meglehetősen könnyen megdőlnek. A tavalyi világbajnokságon a finnországi Heniolában, a győzelemhez elég volt tizenhárom percet eltölteni a 110 fokban, ezt az eredményt egy hazai versenyző állította be.

A tavalyi versenyen egyedülálló módon a női világbajnok majdnem egy percet rávert férfi társára.