Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Görög utasszállító kényszerleszállása Athénban

2005.08.24. 19:25
Az egyik hajtómű meghibásodása miatt vissza kellett fordulnia, és kényszerleszállást kellett végrehajtania az athéni reptéren egy görög utasszállítónak szerdán. A repülőkatasztrófák sorában nem az idei, 330 halottat követelő augusztus a legfeketébb hónap, 2002 májusában 485-en haltak meg.

Műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre szerdán Athén nemzetközi repülőterén egy görög utasszállító repülőgép.

A görög Olympic Airlines légitársaság gépének röviddel felszállása után kellett visszafordulnia, de a Boeing 737-300-as baj nélkül ért földet délután a görög főváros Elefteriosz Venizelosz repülőterén.

A társaság 147-es számú brüsszeli járatának vészjelzése és visszafordulása részleges riadókészültséget váltott ki a reptéren, mentő- és tűzoltóautókat helyeztek készenlétbe a gép landolása előtt.

"Végül megállapították, hogy csak kisebb problémáról volt szó" - mondta a légitársaság egy szóvivője. A futóművet szabályozó két rendszer egyike hibásodott meg, de a másik hibátlanul működött.

Több utas, több baleset

124 utas és hétfős személyzet volt a kényszerleszállást végrehajtó gépen. A múlt héten 121 emberrel a fedélzetén lezuhant ciprusi gép katasztrófája ismét ráirányította a figyelmet a megnövekedett forgalmú légi közlekedés biztonsági rendszereire.

Különösen azután, hogy a katasztrófa okáról még mindig nincs pontos képe a hatóságoknak, az viszont már világos, hogy a vészhelyzetre meglehetősen lassan reagáltak a görögök is.

Kedden egy perui gép csapódott a földnek a dzsungelben, 43 utas halt meg a kényszerleszálláskor, a Helios katasztrófája után ez már a második baleset volt, miután egy kulombiai gép 152 emberrel a fedélzetén lezuhant Venezuelában.

Az AP összeállításából azonban kiderül, az utóbbi évekre visszatekintve még mindig 2002 májusa a legfeketébb hónap. Akkor 485 ember halt meg három balesetben, 225-en akkor, amikor 25-én a kínai légitársaság Boeing 747-ese lezuhant a tajvani szoros felett. 2005 augusztusában 24-ig 330-an haltak meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?