Gizella
9 °C
14 °C

Görög utasszállító kényszerleszállása Athénban

2005.08.24. 19:25
Az egyik hajtómű meghibásodása miatt vissza kellett fordulnia, és kényszerleszállást kellett végrehajtania az athéni reptéren egy görög utasszállítónak szerdán. A repülőkatasztrófák sorában nem az idei, 330 halottat követelő augusztus a legfeketébb hónap, 2002 májusában 485-en haltak meg.

Műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre szerdán Athén nemzetközi repülőterén egy görög utasszállító repülőgép.

A görög Olympic Airlines légitársaság gépének röviddel felszállása után kellett visszafordulnia, de a Boeing 737-300-as baj nélkül ért földet délután a görög főváros Elefteriosz Venizelosz repülőterén.

A társaság 147-es számú brüsszeli járatának vészjelzése és visszafordulása részleges riadókészültséget váltott ki a reptéren, mentő- és tűzoltóautókat helyeztek készenlétbe a gép landolása előtt.

"Végül megállapították, hogy csak kisebb problémáról volt szó" - mondta a légitársaság egy szóvivője. A futóművet szabályozó két rendszer egyike hibásodott meg, de a másik hibátlanul működött.

Több utas, több baleset

124 utas és hétfős személyzet volt a kényszerleszállást végrehajtó gépen. A múlt héten 121 emberrel a fedélzetén lezuhant ciprusi gép katasztrófája ismét ráirányította a figyelmet a megnövekedett forgalmú légi közlekedés biztonsági rendszereire.

Különösen azután, hogy a katasztrófa okáról még mindig nincs pontos képe a hatóságoknak, az viszont már világos, hogy a vészhelyzetre meglehetősen lassan reagáltak a görögök is.

Kedden egy perui gép csapódott a földnek a dzsungelben, 43 utas halt meg a kényszerleszálláskor, a Helios katasztrófája után ez már a második baleset volt, miután egy kulombiai gép 152 emberrel a fedélzetén lezuhant Venezuelában.

Az AP összeállításából azonban kiderül, az utóbbi évekre visszatekintve még mindig 2002 májusa a legfeketébb hónap. Akkor 485 ember halt meg három balesetben, 225-en akkor, amikor 25-én a kínai légitársaság Boeing 747-ese lezuhant a tajvani szoros felett. 2005 augusztusában 24-ig 330-an haltak meg.