Mátyás
-6 °C
1 °C

A Negrótól is elszíneződik az alkoholszonda?

2004.08.27. 23:50
Egy pomázi rehabilitációs intézetben jutottak a meglepő eredményre: egy hat éve absztinens alkoholbeteg állítása szerint nem ivott, csupán egy Negrót szopogatott el a szondázás előtt. A biztonság kedvéért az intézet dolgozói is teszteltek ugyanolyan eredménnyel. Az ORFK illetékese szerint, ha ezt szakvizsgálatok is bizonyítják, bevonhatja a szondát a rendőrség.
A Negro cukorkában található illóolaj az etanolhoz hasonló hatásokat produkálhat, ezért akár a rendőrség által használt alkoholszonda is alkoholos befolyásoltságot jelezhet annál, aki ellenőrzés előtt elszopogatott egy cukorkát, derül ki a TV2 Aktív című műsorának pénteki adásából.

A riportműsor egy hat éve absztinens alkoholbeteg esetét mutatta be, akin egy pomázi rehabilitációs klinikán végezték el a szokásos szondás vizsgálatot, amikor a szondában lévő sárga színű kristály határozottan zöldre váltott, 8 ezrelékes véralkoholszintet jelezve. Ez a szint, ha az embert autóvezetésen kapják, a szabálysértés és a bűncselekmény közötti határértéknek felel meg.

A rendőrség a szakszerű vizsgálatra vár

A szondáztatás után a beteg azt állította nem fogyasztott alkoholt, csupán egy Negrót szopogatott el. Az intézet főorvosa nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a férfi igazat mond, ezért a személyzeten és önmagán is elvégzett egy tesztet, amely ugyanazokat az eredményeket produkálta, mint a páciensé.

Az Aktív megkérdezte az üggyel kapcsolatban Pausz Ferencet az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetőjét, aki elmondta, ezt a jelenséget tudományos körülmények között is bizonyítani kell. Ha a vizsgálat eredménye alátámasztja a torokseprő hatását az alkoholszondára, a rendőrség komolyan elgondolkozik az alkoholszondák alkalmasságán.