Oszkár
20 °C
29 °C

Kiolvadnak a holttestek az Alpokban

2003.08.29. 16:00
Tizennyolc év hasztalan keresés után a nagy melegben megolvadt gleccserben találta meg hegymászó fiát a svájci apa. Nem ez az első eset, hogy a szokatlanul gyorsan megolvadó jégréteg évtizedek óta eltűnt holttesteket ad ki magából. A hatóságok most egy újabb Ötzire, az ötezer éves emberre várnak.
Megtalálta az Alpokban eltűnt fiának holttestét egy svájci apa, miután a tizennyolc éve eltűnt testet az európai rekordmelegtől megolvadó gleccser elengedte.

Vizsgálni kell még a testet

A fiú és társai még 1985-ben tűntek el a svájci Alpokban, a hatóságok feltételezése szerint a hegymászócsapatot egyszerűen lesodorta az erős szél a hegyoldalról.

A fiú édesapja több tucat túrát tett a hegyekben, hogy nyomára bukkanjon a holttestnek, ám eddig csak néhány darabra lelt fiának felszereléséből.

Most azonban a csapat tagjainak több holtteste is előkerült a megolvadt jégből.

Találtak '56-ban eltűnt embert is

A szokatlanul meleg európai nyár idén nem először segít a hatóságoknak a magas hegyekben eltűnt holttestek megtalálásában. A német mászó, Helmut Weiss 1971-ben eltűnt holttestére háromezer méter magasságban talált rá kedden egy hegymászócsoport.

Az ausztriai Tirolban ugyancsak találtak egy osztrák és egy kanadai hegymászót, valamint egy 1956-ban Kaprun mellett eltűnt nőre is bukkantak.

Már egy újabb Ötziben reménykednek

A német rendőrség már izgatottan várja, hátha valaki egy új Ötzire bukkan. Ötzi egy több mint ötezer éve orvul hátbatámadott ember volt, akinek testére 1991-ben bukkantak német hegymászók az olasz Alpokban.

Ötzi valószínűleg harcban esett el, ezt bizonyítja a hátán talált nyíllal okozott seb és karján egy mély vágás. Meggyilkolása előtt pedig az akkori étkezési szokásokhoz képest jól belakmározott egy fenyveserdőben a 159 centis, 46 éves ember: gyomrában kőszáli kecske és szarvas húsát találták. Amikor a hegymászók megtalálták, azt hitték, egy társukra leltek.