Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Damaszkuszba mehetett a pénzmosással vádolt szír

2003.08.30. 17:52
Valószínűleg a rendőrség keddi tájékoztatóját követően hagyta el Magyarországot az a szír állampolgár, aki ellen időközben letartóztatott társával együtt pénzmosás megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás a K&H bank brókercégénél történt sikkasztás miatt, mondta el az MTI érdeklődésére az ORFK kommunikációs igazgatója szombaton.
"Kedden 12 órakor tartottunk sajtótájékoztatót, akkor még az információim szerint nem hagyta el egyikük se az országot" - mondta Garamvölgyi László a Magyar Nemzet című napilapban megjelentek kapcsán. A kommunikációs igazgató arra nem tudott válaszolni, hogy a szír férfi mikor mehetett külföldre.

Vannak ötletei a rendőrségnek

A lap szerint a férfi állítólag Damaszkuszba távozott. Ennek kapcsán Garamvölgyi László elmondta: nagyjából tudják, hová mehetett a szír állampolgár.

"Vannak információink, ezeket ellenőriznünk kell, addig nem lehet erről beszélni" - tette hozzá. Mint mondta, az M. A. ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs "nyilvánvalóan minden országra érvényes".

Arra a kérdésre, hogy a rendőrség nem hibázott-e a szír állampolgár elutazásával összefüggésben, Garamvölgyi László hangsúlyozta, hogy a keddi tájékoztatón is elmondták, "hiába vannak arról a rendőrségnek is információi, hogy esetleg kik jöhetnek még számításba" vagy lehetnek gyanúsítottai az ügynek, ha a rendelkezésre álló adatok alapján vagy bizonyítékok híján az illetőt nem lehet "semmilyen formában korlátozni a személyi szabadságában".

A határőrség nem tud semmiről

Orodán Sándor, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője az MTI-nek elmondta: nincs információja a szír állampolgárról. Hozzátette, nincs jogosultsága, hogy betekintsen a határregisztrációs rendszerbe, az ott rögzített adatokhoz a nyomozó hatóság és a nemzetbiztonsági szolgálat férhet hozzá.

A rendőrség csütörtökön tájékoztatta az MTI-t arról, hogy pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt elfogta, gyanúsítottként kihallgatta E. A. H. szíriai állampolgárt. A férfit pénteken előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Tíz milliárdból hat került a szírekhez

A rendőrség ugyancsak csütörtökön közölte, hogy aznap nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a Fővárosi Főügyészség a külföldön tartózkodó M. A. ugyancsak szíriai állampolgárral szemben.

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) pénzmosás elleni osztályának vezetője keddi sajtótájékoztatóján beszámolt arról: a jelenlegi ismeretek szerint körülbelül 10 milliárd forintot sikkasztott el Kulcsár Attila társaival.

Ebből 6 milliárd forint két szír állampolgárhoz került, akik készpénzben vették fel az összeget két év alatt, általában 10-100 millió forint volt az egyszeri tranzakciók összege - mondta kedden

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft