Jusztina
3 °C
16 °C

Szécsény beállította a hidegrekordot

2003.09.03. 11:43
Beállt az 1959-es, 3,1 fokos hidegrekord szeptember 3-án reggel, de nem dőlt meg, mondta el Német Lajos az Indexnek. A mostani hideg szokatlan, de nem rendkívüli, a hétvégére pedig húsz, huszonöt fokos meleg várható.
Nem dőlt meg a hidegrekord, de a Nógrád megyei Szécsény szerda reggel, napfelkelte után valamivel beállította az 1959-ben Nagykanizsán mért 3,1 fokos magyar csúcsot, mondta el az Index érdeklődésére Németh Lajos az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Szokatlan ugyan, de nem rendkívüli a múlt hétvége óta tartó hideg, hangsúlyozta a meteorológus, és hozzátette, általában szeptember elején, a tanévkezdéskor jönnek észak felől a nyár végét jelentő első nagyobb hidegek.

A hirtelen jött lehűlés oka egy Finnország térségéből érkezett hidegfront, amely a harminc, harmincöt fokos kánikulát kisöpörte Európából. A hideg levegő tíz napon keresztül gyűjtötte erejét, hogy a Szahara felől érkező meleget legyőzze, magyarázta Németh.

A szokatlanul erős hideg a Dunántúlon egy nap leforgása alatt húsz fokos hőmérséklet-csökkenést eredményezett, Magyarország északi részén talaj menti fagyok is előfordultak.

A héten azonban megfordul a levegő áramlásának iránya, ezért fokozatos felmelegedés várható. Az északi, északkeleti áramlási iránya dél, délnyugatira fordul, a hétvégére ezért húsz, huszonöt fok várható.

Ám aki eddig nem jutott el a strandra, annak idén már nem lesz módja rá, mondta a meteorológus. Kellemes, huszonöt fokos napok lesznek még az ősszel, de a nyári melegnek idén már befellegzett.