Árpád
-2 °C
4 °C

Szécsény beállította a hidegrekordot

2003.09.03. 11:43
Beállt az 1959-es, 3,1 fokos hidegrekord szeptember 3-án reggel, de nem dőlt meg, mondta el Német Lajos az Indexnek. A mostani hideg szokatlan, de nem rendkívüli, a hétvégére pedig húsz, huszonöt fokos meleg várható.
Nem dőlt meg a hidegrekord, de a Nógrád megyei Szécsény szerda reggel, napfelkelte után valamivel beállította az 1959-ben Nagykanizsán mért 3,1 fokos magyar csúcsot, mondta el az Index érdeklődésére Németh Lajos az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Szokatlan ugyan, de nem rendkívüli a múlt hétvége óta tartó hideg, hangsúlyozta a meteorológus, és hozzátette, általában szeptember elején, a tanévkezdéskor jönnek észak felől a nyár végét jelentő első nagyobb hidegek.

A hirtelen jött lehűlés oka egy Finnország térségéből érkezett hidegfront, amely a harminc, harmincöt fokos kánikulát kisöpörte Európából. A hideg levegő tíz napon keresztül gyűjtötte erejét, hogy a Szahara felől érkező meleget legyőzze, magyarázta Németh.

A szokatlanul erős hideg a Dunántúlon egy nap leforgása alatt húsz fokos hőmérséklet-csökkenést eredményezett, Magyarország északi részén talaj menti fagyok is előfordultak.

A héten azonban megfordul a levegő áramlásának iránya, ezért fokozatos felmelegedés várható. Az északi, északkeleti áramlási iránya dél, délnyugatira fordul, a hétvégére ezért húsz, huszonöt fok várható.

Ám aki eddig nem jutott el a strandra, annak idén már nem lesz módja rá, mondta a meteorológus. Kellemes, huszonöt fokos napok lesznek még az ősszel, de a nyári melegnek idén már befellegzett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?