Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Felfüggesztett börtönt kapott a vak autós

2006.09.11. 19:23
Három hónap felfüggesztett börtönt kapott autóvezetésért Nagy-Britanniában egy vak férfi, aki végig tagadta, hogy bárkit veszélyeztett volna.

A 31 éves, iraki születésű Omed Aziz csaknem egy kilométeren át vezetett autót még április 23-án Oldbury városában balesetmentesen. Nem egyedül ült a kocsiban, az anyósülésről egy iraki barátja segédkezett az irányításban. Az utazásra késő este, 10 és 11 óra körül kerítettek sort.

A 31 éves vak 56 kilométer per órás sebességre is felgyorsított lakott területen egy 405-ös Peugeot-val, ám nem haladhatott túl normálisan, mert némi követés után megállította egy rendőrjárőr, aki azt is furcsának találta, hogy a sofőr nagyon bizonytalanul matat a műszerfalon. Ekkor közölte magyarázón mellette ülő barátja, hogy vak.

Az ügyben hétfőn hirdettek ítéletet. A tárgyaláson a vak készséggel elismerte, hogy jogosítvány nélkül vezetett, és hogy biztosítása sincs autójára, ám azt hevesen vitatta, hogy veszélyt jelentette volna a többi közlekedőre.

Omed Aziz 2003-ban rokkant le egy iraki bombatámadásban. A férfi megvakult, jobb kezén csak három ujja maradt, lábremegéstől szenved, és részlegesen meg is süketült.

Azizt az ítélethirdetésről először kiküldték, mert a bíró sértőnek találta a pólóján lévő feliratot. A pólón ez állt: "B4D MO7H3R FU5K3R", azaz "bad mother fucker".

A bíróság az 520 fontos (210 ezer forintos) havi segélyből élő Azizt 364 font (150 ezer forint) bírság megfizetésére kötelezte, illetve arra, hogyha egyszer az életben jogosítványt akar szerezni (amitől a következő három évben el van tiltva), azt csak szigorított feltételekkel tehesse meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!