Viola
-5 °C
-2 °C

Elárvereztek egy náci üdülőtábort

2004.09.24. 14:01
Mintegy százötven millió forintnak megfelelő összegért kelt el a világ első, még a nácik által épített hatalmas méretű üdülőkomplexuma a Balti tenger partján. A birodalmi szállodasort a háború kitörése miatt sosem használták üdülésre.
Egy négy és fél kilométer hosszú, még a nácik által épített szállodakomplexum kelt el 625 ezer euróért (kb. 153 millió forint) a németországi Prora városában tartott aukción, írja a BBC.

A szállodasor
forrás: home.arcor-online.de
A hatalmas üdülőt még a nácik építették fel az 1930-as években a Balti tenger partján Rügen szigetén, ám eredeti szerepét (munkások és katonák üdültetése) végül nem tölthette be, mivel kitört a második világháború.

Az árverést azután kellett kiírni, hogy senki nem jelentkezett a világháború alatt menekültek, utána pedig szovjet és keletnémet katonák elszállásolására használt építmény megvételére.

A kikiáltási ár 125 ezer euró volt (kb. 30 millió forint), a nyertes, akinek kilétét nemtudni, telefonon adta meg a végső ajánlatot. A tengerparti épülethez erdő is tartozik.

Öröm adta erő

A prorai dokumentációs központ AFP által megkérdezett munkatársa elmondta, a hotel a Harmadik Birodalom megalomániájának és egyszersmind bukásának is jelképévé vált. Építését az alsóbb társadalmi rétegek megnyerését szolgáló 'öröm adta erő' (Kraft durch Freude) jóléti program keretében kezdték el. A komplexumot húszezer üdülő befogadására tervezték.

A hatalmas szállodát történelmi örökségként tartják számon, és védelem alá esik. Az épület másik részét várhatóan jövőre árverezik el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!