Olivér
4 °C
8 °C

Kegyes halált kért anyjától

2003.09.25. 13:04
Őrizetbe vett a rendőrség egy francia anyát, aki gyilkossági kísérletet követett el mozgásképtelen, gyógyíthatatlan fián. A fiú és az anya már egy éve küzdöttek azért, hogy lehetőséget kapjanak a kegyes halálra. Az ügyben Jacques Chirac köztársasági elnök sem tudott segíteni. A fiú könyve a napokban jelent meg A meghalás jogát kérem öntől címmel.
Autóbalesetben mozgásképtelenné vált, gyógyíthatatlan fiát próbálta megölni egy francia anya, akit a sikertelen kísérlet után őrizetbe vett a rendőrség. A három éve magatehetetlen fiatalember újraélesztéséért még küzdenek az orvosok.

Maga könyörgött

A 48 éves Marie Humbert szerda este adta be a nagymennyiségű nyugtatót 22 éves, egész testében béna, beszédkészségét elvesztett, félig megvakult Vincent fiának, aki maga könyörgött anyjának, hogy szabadítsa meg a növényi lét szintjére korlátozott vegetálás értelmetlen kínjaitól.

A kétségbeesett tett nem hirtelen elhatározásból született. Vincent Humbert tavaly személyesen Jacques Chirac elnöktől kért felhatalmazást anyjának, hogy az kettőjük közös elhatározásának eleget téve megszabadíthassa őt a megalázó, értelmetlen élet kínjaitól.

Chirac csak a körülményeket javította

A köztársasági elnök azonnal reagált a levélre, Marie Humbert meghívást kapott az Élysée-palotába, de az elnök a beteg kórházi körülményeinek javításán, kommunikációjukat könnyítő komputer felkínálásán túl az eredeti kérésnek nem tudott eleget tenni.

A francia törvények tiltják, és szigorúan szankcionálják az eutanázia minden formáját.

Az asszony megígérte

Humbert asszony az előző fél évben többször nyilatkozott a sajtónak, minden alkalommal hangozatta, hogy ha senki sincs, aki fiának megadná a méltóságteles, kegyes halál adományát, maga fogja teljesíteni gyermeke kívánságát.

Az anya beváltott ígéretének másnapján, éppen csütörtökön jelent meg a Michel Lafon kiadónál Vincent A meghalás jogát kérem öntől című könyve, amelyben egy újságíró és az elnöktől kapott komputer segítségével tudatja, hogy nem kívánja tovább elviselni az értelmetlen szenvedést.

Kegyelmet kért anyjának

A könyv utolsó lapjain előre kegyelmet kért anyjának, az egyetlen embernek, aki iránta való feltétlen szeretetből, minden egyéb segítség híján maga vállalta, hogy megöli gyermekét. A példátlan eset nyomán Franciaországban ismét napirendre került a kegyes halál jogi megítélésének megoldatlan kérdése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?