Ilona
17 °C
33 °C

Kegyes halált kért anyjától

2003.09.25. 13:04
Őrizetbe vett a rendőrség egy francia anyát, aki gyilkossági kísérletet követett el mozgásképtelen, gyógyíthatatlan fián. A fiú és az anya már egy éve küzdöttek azért, hogy lehetőséget kapjanak a kegyes halálra. Az ügyben Jacques Chirac köztársasági elnök sem tudott segíteni. A fiú könyve a napokban jelent meg A meghalás jogát kérem öntől címmel.
Autóbalesetben mozgásképtelenné vált, gyógyíthatatlan fiát próbálta megölni egy francia anya, akit a sikertelen kísérlet után őrizetbe vett a rendőrség. A három éve magatehetetlen fiatalember újraélesztéséért még küzdenek az orvosok.

Maga könyörgött

A 48 éves Marie Humbert szerda este adta be a nagymennyiségű nyugtatót 22 éves, egész testében béna, beszédkészségét elvesztett, félig megvakult Vincent fiának, aki maga könyörgött anyjának, hogy szabadítsa meg a növényi lét szintjére korlátozott vegetálás értelmetlen kínjaitól.

A kétségbeesett tett nem hirtelen elhatározásból született. Vincent Humbert tavaly személyesen Jacques Chirac elnöktől kért felhatalmazást anyjának, hogy az kettőjük közös elhatározásának eleget téve megszabadíthassa őt a megalázó, értelmetlen élet kínjaitól.

Chirac csak a körülményeket javította

A köztársasági elnök azonnal reagált a levélre, Marie Humbert meghívást kapott az Élysée-palotába, de az elnök a beteg kórházi körülményeinek javításán, kommunikációjukat könnyítő komputer felkínálásán túl az eredeti kérésnek nem tudott eleget tenni.

A francia törvények tiltják, és szigorúan szankcionálják az eutanázia minden formáját.

Az asszony megígérte

Humbert asszony az előző fél évben többször nyilatkozott a sajtónak, minden alkalommal hangozatta, hogy ha senki sincs, aki fiának megadná a méltóságteles, kegyes halál adományát, maga fogja teljesíteni gyermeke kívánságát.

Az anya beváltott ígéretének másnapján, éppen csütörtökön jelent meg a Michel Lafon kiadónál Vincent A meghalás jogát kérem öntől című könyve, amelyben egy újságíró és az elnöktől kapott komputer segítségével tudatja, hogy nem kívánja tovább elviselni az értelmetlen szenvedést.

Kegyelmet kért anyjának

A könyv utolsó lapjain előre kegyelmet kért anyjának, az egyetlen embernek, aki iránta való feltétlen szeretetből, minden egyéb segítség híján maga vállalta, hogy megöli gyermekét. A példátlan eset nyomán Franciaországban ismét napirendre került a kegyes halál jogi megítélésének megoldatlan kérdése.