Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Előzetesben a földhivatali ügyintézők

2003.09.25. 17:04
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a kilenc ügyintézőt, akik ellen hivatali vesztegetés miatt indult eljárás Budapesten, a Fővárosi Kerületek Földhivatalánál. A döntés nem jogerős, a gyanúsítottak fellebezhetnek.
Az ügyintézőkkel együtt előzetesbe került a vesztegetési ügy három civil gyanúsítottja is, ők a vizsgálat eddigi adatai szerint ingatlannepperként fizették le a hivatali alkalmazottakat.

Veszélyesek a társadalomra és a nyomozásra

A tizenkét gyanúsítottat a Pesti Központi Kerületi Bíróság helyezte előzetes letartóztatásba, vesztegetés bűntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt.

A bíróság a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyával, valamint összetettségével és a társadalomra való veszélyességével indokolta az előzetes letartóztatás elrendelését.

A bírák szerint feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadon hagyásuk esetén a tárgyi bizonyítékok megsemmisítésével illetve elrejtésével, valamint összebeszéléssel veszélyeztetnék az eljárást.

Fellebezhetnek

A végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így az még nem jogerős.

A három vesztegetőt még hétfőn vették őrizetbe, ők kihallgatásukkor elmondták, hogy a földhivatalok több ügyintézője tulajdoni laponként tízezer forintért soron kívül intézte nekik a földhivatali bejegyzéseket.