Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hárommilliárdos gyémántrablás a Louvre-ban

2004.09.28. 16:18
Két gyémántot is sikerült ellopnia ismeretleneknek egy svájci ékszerkereskedés standjáról a Louvre-ban tartott Műkincskereskedők Biennáléján. A rendőrség előzetes adatai szerint a Chopard alkalmazottai egyszerűen magukra hagyták a mintegy 11,5 millió eurót érő köveket pár percre, ezt azonban a cég cáfolja. A kiállítóteremben nem voltak kamerák, sem riasztó.
Elloptak két, összesen 11,5 millió eurót (kb. 2,8 milliárd forint) érő gyémántot a Louvre múzeumkomplexumból Párizsban, jelentette be a francia rendőrség kedden. Az értékes drágaköveket egy svájci ékszerkereskedéstől tulajdonították el a Műkincskereskedők Biennáléján, számolt be az AFP francia hírügynökség.

#alt#
A biennálén eladásra kínálják a híres Dél csillagát
Az első vizsgálatok szerint a tolvajok azt a tizenöt percet használták ki, amikor a svájci Chopard ékszerkereskedés alkalmazottai nem voltak a gyémántokat őrző standnál. A két ellopott követ őrző vitrint ezután betörték, és elemelték a 47, illetve 30 karátos köveket.

A bemutatótermek alatt található szint, ahol a bűncselekmény történt, nincsenek kamerák és riasztó sem, itt ugyanis többnyire csak divatbemutatókat tartanak, és itt folyik a műkereskedés is, számolt be a rendőrség.

A cég szerint nem hibáztak

A Chopard cég igazgatóhelyettese ugyanakkor kizártnak tartja, hogy munkatársaik szabadon hagyták volna a köveket őrző fülkét.

"Ez egyszerűen nem igaz - jelentette ki az AFP-nek Caroline Grousi - Az egyetlen, ami nem a szokásos módon történt ma, az az volt, hogy a miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin felesége jött látogatóba."

"Rengeteg ember volt itt, és a lopás percek alatt történt. Teljesen nyilvánvalóan profi ékszertolvajok voltak. Amikor betörtek a vitrinbe, azonnal lezártuk a standot, és riasztottuk a rendőröket, hogy ujjlenyomatokat vegyenek" - mondta el Grousi.

Az ékszerkereskedés vezetője ugyanakkor cáfolta a rendőrség által a kövek súlyát és értékét illetően megadott információkat, de ő sem határozta meg pontosan mekkora értékű gyémántokról van szó, tartva attól, hogy ez esetleg hátráltatná a nyomozást.

A legnagyobb ritkaságokat lehet látni

A Carrousel du Louvre-ban tartott, szeptember 15-én megnyitott biennálén több mint száz műkincs- és ékszerkereskedő gyűlt össze, hogy bemutassa legritkább, legértékesebb szerzeményét. A rendezvény kedden zárul.

A biennálé sztárvendége a világ egyik legismertebb, Dél csillaga nevű 128,48 karátos gyémántja, aminek különlegessége, hogy barnás, rózsaszínes csillogása van. A követ a tulajdonos Cartier ékszerkereskedés eladásra kínálja a biennálén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!