Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Vízilovak tépték szét a zebrát

2004.10.14. 14:13
Halálos kimenetelű dráma játszódott le a bázeli állatkertben szerdán, amikor egy játékosnak indult veszekedés közben életét vesztette a Kalungu névre hallgató zebracsődör, mert beleesett a vízbe, és megölték a vízilovak.
A 17 éves Kalungu végzete lett az a játék, amelyet évek óta szinte naponta folytatott egy Vilmos nevű, nála három évvel ifjabb víziló csődörrel, közölte csütörtökön a bázeli állatkert.

A játék abból állt, hogy Vilmos nyitott pofával kidugta fejét a medence szélére, mire Kalungu odasietett, hogy megjelölje életterét, és olykor ételmaradékokat vegyen ki barátjának pofájából.

Szerdán délután azonban Kalungu véletlenül erősen megharaphatta a víziló ajkát. Vilmos védekező mozdulata feldöntötte a zebrát, aki belezuhant a vízbe, ahol azután a megrettent vízilovak, életterüket védve, összeharapták.

Kalungu még ki tudta vonszolni magát a medencéből, ott azonban a látogatók szeme láttára elvérzett.

Együtt tartják őket

Az állatkert közleménye szerint ez volt az első baleset az afrikai részlegben, amelyen 1992 óta három víziló osztozik zebrákkal és struccokkal. Az intézmény szerint az ilyen közös részlegek létrehozása a korszerű állattartás része.

Ugyanakkor ügyelnek arra, hogy komoly összetűzések ne forduljanak elő, s például a kicsi struccokat csak akkor engedik össze a részleg többi lakójával, ha már elég nagyok ahhoz, hogy a zebrák ne üldözhessék őket.