Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vesztegzár Brassóban a medvetámadás miatt

2004.10.19. 17:11
Harmadfokú egészségügyi vesztegzár alá helyezték Brassót, miután a boncolás megállapította, hogy a szombaton dühöngő medve veszett volt. Az állat egy embert megölt, négyet pedig olyan súlyosan megsebesített, hogy még mindig életveszélyes állapotban vannak. A városba járó medvék turistalátványosságnak számítottak nyáron Brassóban.
Veszett volt az a medve, amely Brassóban két ember halálát okozta és tucatnyi személyt sebesített meg, s emiatt keddre virradóra harmadfokú egészségügyi vesztegzár alá helyezték a várost és környékét, derült ki a román egészségügyi hatóságok közléséből.

Jól jövedelmező turistalátványosság

A hétvégén tragédiába torkollott Brassóban a városi medvejárás, ami a nyáron még idegenforgalmi érdekességnek indult. A Déli-Kárpátokban, a Keresztényhavas részének számító Cenk-hegy alján fekvő városban évről évre ismétlődő jelenség, hogy a medvék kijönnek az erdőből, leereszkednek a város széli lakónegyedekbe, és a kukákból csemegéznek.

Ezt olyan rendszerességgel tették, hogy a nyáron a brassói taxisok számukra jól jövedelmező turistalátványosságnak tekintették a kukázó medvéket, s tucatszámra fuvarozták a helyszínre a kül- és belföldi turistákat.

Ez a medve más volt, mint a többi

Ezúttal azonban egy túlságosan bátornak mutatkozó barnamedve több embert megtámadott, megmart, s minden riasztás ellenére sem menekült vissza az erdőbe. A gombászó brassóiak közül egy embert megölt. A város közepére benyúló Cenk-hegy alján valóságos pankrációt rendezett az elkergetésére vállalkozó civilek, rendőrök és mentősök között. Áldozatai közül heten súlyos sérülésekkel a megyei kórház intenzív osztályára kerültek, egyikük ott belehalt sérüléseibe. Négyen még most is élet-halál között vannak.

A garázdálkodó gyilkos medvét csak a karhatalmi erők és a hivatásos vadászok bevonásával sikerült ártalmatlanná tenni. A kilőtt vérmedve teteméből származó biológiai anyag első laboratóriumi vizsgálatából kiderült: a vadállat veszettségben szenvedett. Az országos járványtani intézet kontrollvizsgálatára még egy hetet kell várni.

A helyi hatóságok ennek ellenére azonnali hatállyal harmadfokú egészségügyi vesztegzár bevezetését rendelték el a városban és a környék 30 kilométeres körzetében. A brassói lakosok számára megtiltották a kukázó medvék etetését, a környező Tömös- és Prahova-völgyi üdülőhelyeken vendégeskedő turistákat pedig eltiltották az erdőjárástól.