Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Meghalt a világ legöregebb embere

2003.10.31. 15:54
Hongo Kamato 116 éves korában hunyt el. Unokája úgy látja a békének, a jó környezetnek és az egészséges tápálkozásnak köszöneti hosszú életét. Hongo asszonytól ugyancsak japán nő, a 114 éves Kavate Mitojo vette a világ legidősebb emberének kitüntető címét.
Elhunyt a hivatalosan a világ legöregebb emberének tartott 116 éves asszony, Kamato Hongo pénteken egy kórházban. A japán néni Csáth Gézával és Karinthy Frigyessel született egy évben.

Átadta a stafétát

Hongo Kamato (1887-2003)
Fotó: EPA/IKEDA
Hongo asszonytól, akinek hét gyermekétől huszonhét unokája született, most egy ugyancsak japán nő, a Hirosimában élő 114 éves Kavate Mitojo vette át a világ legidősebb emberének kitüntető címét, írja a BBC.

Hongo asszony egész Japánban nevezetessé vált életritmusa miatt is, mivel két napos alvást két napos ébrenléttel váltogatta.

Az idős asszonyt eddig gondozó unokája a BBC-nek elmondta, Hongo kedvenc időtöltése az alvás volt. Álmában is etették, étrendje pedig nem különbözött a többi idős ember rizsből, zöldségekből és levesből álló napi menüjétől.

Nem egyértelmű a hosszú élet titka

"Jó környéken lakott, és egészségesen táplálkozott. A háborút leszámítva békében élt, és nem dohányzott, noha az utolsó húsz évben inni kezdett" - árulta el az unoka az asszony hosszú életének titkát.

A japánok hosszú életük titkát a főként hal és zöldségfélékből álló diétás táplálkozásnak köszönhetik. A nők átlagéletkora 84 év, míg az átlagéletkor 81 év, amivel a világon San Marino, Andorra és Makaó után a negyedikek.

Ennek ellentmond ugyan a legidősebb amerikai férfinak tartott, februárban elhunyt McMorran, akinek ükonokája arról számolt be: ükapja italozott, dohányzott és zsíros ételeket evett.

A múlt hét csötörtökön elhunyt Ibrahim Gök hozzátartozói szerint az addigi legidősebb török a magasan fekvő faluja tiszta levegőjének köszönheti kivételesen hosszú életét. Az agg férfi sokat dolgozott a mezőn, és hosszú sétákat tett, ezen kívül sok vajat, mézet és csirkehúst fogyasztott.

A legidősebb magyar

A legidősebb magyar jelenleg a 107 éves László György, aki Rákospalotán él. Nevéhez fűződik az első gellérthegyi víztározó és az 1950-es években irányítása alatt épült a rákospalotai vízvezetékrendszer. László augusztusi születésnapján elmondta, akkor érzi jól magát, ha sokan szeretik.

A világ legidősebb embereit a Guinness-könyv tartja nyilván, az általa összeállított listát tartják a hivatalosnak.