Tekla
5 °C
19 °C

Meghalt a legokosabb csimpánz

2007.11.01. 15:02
Meghalt az első csimpánz, amely képes volt alkalmazni az emberi jelbeszéd 250 szavát. Washoe 42 évesen hunyt el a Washingtoni Egyetem Kutatóintézetében kedden.

A most elhunyt Washoe, a csimpánz abban is különleges volt, hogy át tudta adni tudását fogadott csimpánzfiának, Loulisnak. Az okos majom 1965-ben született Afrikában. Igen fiatalon, az 1960-as évek végén kezdték jelbeszédre tanítani amerikai tudósok a Nevada államban lévő Reno egyetemen.

A csimpánz ezután az oklahomai egyetemre, majd Washingtonba került, a Csimpánz- és Emberi Kommunikációs Intézetbe. Ennek társelnöke, Roger Fouts írt könyvet "Amit a csimpánzoktól tudtam meg magunkról" (Next of Kin: What Chimpanzees Have Taught Me About Who We Are) címmel, amely 1997-ben jelent meg.

Az okos majomnak volt egy webszájtja, amely róla szólt, a Washoe barátai (Friends of Washoe) név alatt. Ezen olvasható, hogy a következőképpen mutatkozott be, w-t formált az ujjaival és megpöckölte a fülét ugyanazon az oldalon.

Washoe volt az első állat, amely képes volt elsajátítítani az emberi kommunikációt, még ha jelbeszéd formájában is. Úttörő volt abban is, hogy megtanította azt egy másik majomnak, fogadott fiának, Loulisnak. Loulis az első, amely egy másik csimpánztól tanult emberi jelbeszédet.