Emánuel
3 °C
13 °C

A kokain beelőzte az ecstasyt az EU-ban

2007.11.22. 16:09
Kezd kimenni a divatból a kannabisz és a heroin használata, de erősen emelkedik a kokainfogyasztásé az Európai Unió országaiban, állapította meg éves jelentésében az EMCDDA. Magyaroszágon egyelőre terjed a drogfogyasztás, és élen vagyunk az amfetamin-származékok használatában.

Óvatos optimizmusra ad okot, hogy a fű (kannabisz, marihuána, hasis) használata az európai fiatalok körében stagnál, vagy lassuló növekedési tendenciát mutat, állítja a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központja (EMCDDA). A tiltott könnyűdrogot 3 millióan használják nap mint nap.

Az európai fiatalok (a 15-34 évesek) átlagosan 13%-a használt kannabiszt az elmúlt évben. Legtöbben Spanyolországban (20%), Csehországban (19,3%), Francia- és Olaszországban (16,7, 16,5%) és az Egyesült Királyságban (16,3%) szívnak.

A kannabiszhasználat elmúlt évi előfordulása az összes felnőtt (15-64 évesek) és a fiatal felnőttek (15-34 és 15-24 évesek) körében (EMCDDA)

A csehek, a franciák, a britek és a németek körében csökkenőben van a fű és a hasis használata, míg megállni látszik a terjedés Spanyolországban. Magyarországon a 2003-as adatok szerint kevesebb mint 10%-a a fiataloknak vallotta be, hogy szívott tavaly. Kis mértékben nő a hazai kannabiszfogyasztás.

Előz a kokain

Aggasztónak tartja viszont az EMCDDA a kokainhasználat terjedését: a viszonylag drága (12-20 ezer Ft/g) kábítószer az európai átlagot tekintve leszorította második helyéről az ecstasyt és az amfetaminszármazékokat (speed). Igaz, például Magyarország előkelő helyet foglal el az amfetaminszármazékok fogyasztását tekintve, a 4. az EU-s átlagban a fiatal korosztály körében.

Az amfetaminok használatának elmúlt évi előfordulása az összes felnőtt (15-64 évesek) és a fiatal felnőttek (15-34 és 15-24 évesek) körében (EMCDDA)

A fiatal felnőttek (15-34 évesek) legtöbben az Egyesült Királyságban és Spanyolországban nyúlnak a kokainhoz (5%), de az EU többi országaiban is erős növekedés tapasztalható, Magyarországon idén átlépte az 1%-ot. 2005-ben már a kezelési igények 22%-a kokainfüggőséghez kapcsolódott, 33 ezren jelentkeztek szemben az 1999-ben mért 13 ezer klienssel.

A kokain Dél-Amerikából érkezve az Ibériai-félszigeten lép be Európába. A lefoglalt mennyiségeket tekintve első Spanyolország (2004: 33,1 tonna; 2005: 48,4 tonna) és Hollandiát leszorítva idén második lett Portugália, ahol 2004-ben még csak 7,4 tonnát, 2005-ben már 18,1 tonna kokainra bukkantak. A kokainnal kapcsolatos bűncselekmények csak Németországban nem emelkedtek.

A heroin a balti államokban népszerű

Csökkent vagy stagnál az intravénás kábítószert, például a heroint használók aránya, a helyzet a balti államokban, Észtországban, Litvániában és Lettországban a legrosszabb.

A heroinhasználatra a halálos túladagolásokból következtetnek: míg 1000 halálesetből Észtországban 15 a heroinnal kapcsolatos, addig az EU-s átlag 0,5-6. Magyarország Hollandiával és Ciprussal a sereghajtók közé tartozik 1 alatti értékkel.

A Hepatitis veszélye nagyobb, mint a HIV-é

Stagnálni látszik a HIV-vírusos fertőzések terjedésének növekedési üteme, bár mint az EMCDDA megjegyzi, ez annak köszönhető, hogy ugyanannyian haltak meg a vírustól, mint fertőzödtek meg, 2005-ben 3500 esetet regisztráltak. Nehéz tendenciát felfedezni, ugyanis van, ahol országos szinten (Ausztria), van ahol egy-egy városban (pl. Litvánia), régióban mértek magas növekedést.

A kokainhasználat elmúlt évi előfordulásának tendenciái a fiatal felnőttek (15-34 évesek) körében (EMCDDA)

A HIV elterjedtségének alacsony szintjét ellensúlyozza a Hepatitis C (HCV) fertőzés nagyobb arányú terjedése, amely ugyancsak az intravénás kábítószer-használathoz köthető. Míg jelenleg 100-200 ezer HIV-fertőzött él Európában, a HCV-fertőzöttek száma 1 millióra rúg.

A kábítószerrel összefüggő halálozások száma sem biztató, noha EU-s átlagban csökken. Mégis 2003 és 2005 között Görörgországban 30%-osnál is magasabb növekedést mértek, ahogy Ausztriában, Portugáliában és Finnországban is.

Afganisztán meglódíthatja a heroinhasználatot

Egyelőre felderítetlen jelenség, hogy miközben az intravénás kábítószer-használat visszaszorulóban van, a halálozások száma nő. Az EMCDDA jelentése szerint feltehetően az elvonással járó többféle droghasználat is felelőssé tehető: ilyen a heroinelvonásnál használt metadon, amik keverve könnyen vezethetnek a felhasználó halálához.

A jelentés megállapítja, a heroinhasználat kedvező alakulását megváltoztathatja, hogy a világ ópiumtermésének 92%-át előállító Afganisztánban jelentősen nőtt az ópiumtermelés, 2007-ben becslések szerint 606 tonnát állítottak elő a világon, míg tavaly 472-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!