Klaudia
-4 °C
2 °C

11 millió amerikai analfabéta angolul

2005.12.16. 12:30
Az amerikaiak huszada nem tud angolul sem írni, sem olvasni, derült ki egy friss felméréséből. Ez azt jelenti, hogy 11 millió amerikainak problémát okoznak a mindennapi teendők.

A 2003-ban gyűjtött adatokat az 1992-esekkel összehasonlítva kiderült az is, hogy az Egyesült Államok felnőtt lakossága nem lett műveltebb, nem olvas több újságot, könyvet, sem semmilyen más rendezett szöveget, továbbá az olyan egyszerű dokumentumokat sem érti jobban, mint a buszmenetrend vagy az orvosi recept, írja az AP.

Egy területen tapasztalható fejlődés, ez pedig a számolási feladatok, például az adóbevallási papírok kitöltése és az ehhez szükséges adatok kiszámolása, de a tipikus amerikai felnőtt csak alapfokon birkózik meg az írással, olvasással.

A feketék javítottak

Az amerikai oktatási minisztérium tanulmánya szerint még azok között sem érezhető különbség, akiket kirúgtak a középiskolából, illetve akik érettségiztek, vagy magasabb fokozatot szereztek.

Egyedül a fekete, afroamerikai lakosság írás-olvasás készsége fejlődött, szemben a spanyol ajkú, latin-amerikai származású nemzetiségekkel, akik jelentős visszaesést mutatnak. A fehér lakosság műveltségi mutatói stagnálnak.

A felmérést óriási mintán, 19 ezer, 16 évesnél idősebb felnőtt megkérdezésével végezték a társadalom minden szegletében 222 millió felnőtt közül válogatva.

A 11 millió "analfabéta" közül, jegyzi meg az AP, számos olyan akad, akik bár nem beszél, ír vagy olvas angolul, spanyolul vagy más nyelven nem küzd ilyen problémákkal.