Százharminc halott az ausztrál bozóttűzben

2009.02.09. 09:05
Az égési sérülteket kezelő kórházban elfogyott a morfium, sokan az életükért küzdenek.

A legfrissebb rendőrségi adatok szerint Ausztráliában már 130 ember vesztette életét az ország délkeleti részén napok óta tomboló bozóttüzekben.Vasárnap éjjel hatvanan voltak kórházban égési sérüléssel, tizenhárom embert - köztük egy kétéves gyermeket - az intenzív osztályon kezelnek.

A sérülések súlyossága és nagy száma miatt Victoria állam legnagyobb baleseti sebészetén elfogyott a morfium, és sürgősen utánpótlást kértek a húsz legkomolyabban megsérült áldozat kezeléséhez. A kórház intenzív osztálya is megtelt.

Az égési sérüléseket kezelő orvosok a Balin hat évvel ezelőtt történt terrortámadáshoz hasonlították a helyzetet. Egy túlélő szerint olyan lett a környék, mintha atomtámadás érte volna, az utak mentén mindenütt elpusztult állatok hevernek, és mindan kiégett.

A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma akár a 230-at is elérheti. Eddig 750 lakóház és számos autó vált a tűz martalékává, és 3300 négyzetkilométernyi területet perzseltek fel a lángok. A leginkább érintett Victoria államban még mindig közel 30 helyen pusztít a tűz, és az erős, kiszámíthatatlan irányú szél miatt könnyen terjednek a lángok.

Várhatóan még napokig eltart, mire meg tudják fékezni a tüzeket. Nehezíti az oltást, hogy a meteorológusok szerint a 45 Celsius-fok körüli perzselő hőség tovább fokozódhat. Az oltást 10 ezer tűzoltó végzi lankadatlanul, a munkálatokban repülőgépeket és helikoptereket is bevetnek.

A hatóságok közlése szerint a bozóttüzeket sok esetben gyújtogatás okozta. Kevin Rudd ausztrál kormányfő ezzel kapcsolatban megindultan "tömeggyilkosságnak" nevezte a tragédiát egy televíziós nyilatkozatában. Két embert - egy 31 éves férfit és egy 15 éves fiút - már vád alá helyeztek szándékos gyújtogatás miatt.