Csoportos garázdaság az enyingi benzinkútnál

2009.02.15. 11:47 Módosítva: 2009.02.15. 21:07
Hét embert vettek őrizetbe, mert egy népes csoport tört-zúzott szombat este. Állítólag egy szerb rendszámú autó miatt kezdett a kútról kihozott üvegeket hajigálni egy születésnapot ünneplő helyi társaság. Készenléti rendőröket vezényeltek Székesfehérvárra, mert a hírek szerint a romák demonstrációra készülnek.

Hét embert vett őrizetbe a rendőrség szombat este Enyingen, miután egy nagyobb csoport üvegekkel támadt rá egy másik társaság autóira az AGIP benzinkúton, jelentette közleményben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrszázadosa.

A rendőröket este fél 8-kor riasztották, hogy az enyingi benzinkúton egy nagyobb társaság rátámadt egy 15-20 főből álló másik csoportra.

Az üvegdobálók utóbb azt mondták, hogy ők csak visszatámadtak, mert bántalmazta őket egy, a benzinkúthoz 6-7 autóval megérkező, erőszakos csoport.

Felvették az esetet

Csakhogy az incidens idején egy tv-stáb is tartózkodott a töltőállomásnál, akik rögzítették az eseményeket. A felvételeken látszik, hogy valóban érkezett 6-7 kocsi a benzinkúthoz, azonban nem bántottak senkit. Azok, akiket állítólag megtámadtak, bementek a töltőállomás boltjába, onnan italos üvegeket hoztak ki, és az érkező kocsik felé dobálták. Ezt követően az autósok elmenekültek a helyszínről.

A rendőrség lefoglalta a felvételeket, ami alapján a dobálók közül hét embert őrizetbe vettek. Velük szemben csoportos garázdaság bűntett elkövetése miatt indult meg az eljárás. Az ügyben további előállítások várhatók - írja a rendőrség közleménye, további részleteket pedig nem árultak el.

A Fejér Megyei Hírlap nem hivatalos információi szerint szombaton este az enyingi benzinkútnál egy 20-30 fős társaság ünnepelte egyikük születésnapját, amikor néhány autó – köztük egy külföldi, szerb rendszámú – érkezett a helyszínre. A kocsikat különféle tárgyakkal kezdték dobálni. A benzinkutas ekkor értesítette a rendőrséget, a kútnál ezt követően vették őrizetbe a hét személyt

Arra a hírre, hogy a másodjára érkezett gépkocsikban szerbek ültek, az MTI-nek a rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a tévéfelvételeken látszik, hogy az egyik kocsi szerb rendszámú volt, de hogy utasai milyen állampolgárságúak voltak, arról még nincs információja a rendőrségnek.

A Cozma-gyilkosság miatt előtérbe került Enyingen az indulatok azonban nem csillapodtak. Székesfehérváron elterjedt szóbeszéd szerint az enyingien történtek miatt demonstrációra készül a romák egy csoportja.

Székesfehérvárra mentek

A csoportos garázdaság miatt őrizetbe vett hét férfi hozzátartozói vasárnap megjelentek Székesfehérváron, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság épülete előtt. Rendzavarás azonban nem történt, rendőri beavatkozásra nem volt szükség - közölte az MTI-vel a rendőrség.

A megyei rendőr-főkapitányság kijelölt kapcsolattartója, a bűnmegelőzési osztály vezetője a nap folyamán Kállai Csaba országos és Kolompár Ernő Fejér megyei vajdával tartott megbeszélést, s kérte a közreműködésüket az indulatok elsimításában. Ezt az érintettek meg is ígérték - tette hozzá Németh-Kész Mónika rendőr százados. Ugyanakkor azért, hogy a rendőrség megfelelő létszámmal léphessen fel, ha a megye bármely részén szükség lenne rendőri beavatkozásra, megerősítették a rendőri jelenlétet, többi között a Készenléti Rendőrség egy egységét is Fejér megye székhelyére vezényelték - mondta a rendőr százados.

Fejér megye vajdája szerint a romák bíznak a rendőrségben, s nem készülnek demonstrációra az Enyingen történtek miatt - ezt maga Kolompár Ernő mondta az MTI érdeklődésére vasárnap délután.

Feladták magukat

Önként jelentkezett az enyingi csoportos garázdaság két résztvevője a siófoki rendőrkapitányságon; előállították, Székesfehérvárra szállítják, majd meghallgatják őket.A meghallgatást követően dönt a rendőrség arról, hogy indokolt-e az őrizetbe vételük, vagy tanúként veszik figyelembe az általuk elmondottakat a szombat este történtekről.