Már nem is számolják a kátyúkat a 86-oson

2009.02.16. 16:15 Módosítva: 2009.02.16. 16:25
Egyes helyeken összefüggő kátyúk borítják a 86-os főút zalai szakaszát. Mivel a téli aszfaltozás hatása csak 2-3 hétig tart, a közútkezelő sebességkorlátozó táblákat helyezett ki: van ahol 90 helyett csak 30-cal lehet közlekedni a Nyugat-Dunántúl egyik legforgalmasabb főútján.

Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi kátyú van a 86-oson, mert folyton újabbak keletkeznek. A Zala megyei szakaszon idén télen több mint 100 tonna hideg aszfaltot használtak fel az úthibák javítására, mondta Sümegi Péter, a Magyar Közút Kht. Észak-Dunántúli Regionális Főmérnökségének regionális főmérnöke. A hideg aszfalt azonban csak 2-3 hétre jelent megoldást. A balesetveszély elkerülése érdekében sebességkorlátozást is bevezettek, és kérték a rendőrséget, hogy a korábbiaknál gyakrabban legyenek az út mellett.

A 86-os főút több szakasza fizetős a teherjárművek számára. A kamionosok elmondták: évente 199 ezer forint az útdíj, amely szerintük az út minősége miatt visszajárna nekik. A kamionosok a rázós úttól féltik rakományukat és járműveiket.

Az elmúlt héten Zalabaksa határában egy kamion leszaladt az útról és egy családi ház udvarán felborult. A sofőr elmondása szerint azért, mert irányíthatatlanná vált. Horváth Csaba, a kamionmentéssel foglalkozó Le-ko Kft. ügyvezetője elmondta: miután kiemelték a kamiont, kiderült, hogy a jármű kormányösszekötő gömbfeje törött volt. Ezt a hibát nagy valószínűséggel a rázós út okozta.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében arról ír, hogy a 86-os főút megerősítése szerepel az idei közútfejlesztési tervben. Amennyiben eredményes lesz a közbeszerzési eljárás, akkor idén júliustól megkezdődhetnek a munkák. Addig is azonban, amint a tavaszi időjárás lehetővé teszi a közútkezelő a tartósabb megoldást jelentő meleg aszfalttal is javítja majd az úthibákat.