A rendőrség elengedte az operabálozó punkokat

2009.02.22. 10:35 Módosítva: 2009.02.22. 10:43
Hazamehetett az a hét ember, akiket szombat este állított elő a rendőrség az Operabál elleni tüntetésen, miután a békésnek induló demonstráció botrányba fulladt.

Mint azt a Független Hírügynökség már hírül adta, körülbelül negyven embert tüntetett az Állami Operaházzal szemben szombat este egy kordonnal elkerített területen. A rendezvény résztvevői békésen tüntettek egy ideig, azonban este nem sokkal 9 óra után hangoskodva és zászlókat lengetve átvonultak az Operaház elé, majd be akartak menni az épületbe. A rendőrök - a szervezők kérésére - kétszer is felszólították a tömeget, hogy hagyják el a területet, de a tüntetők maradtak.

A rendőrség szombat este összesen hét ellen-bálozót állított elő. Öt ember ellen garázdaság miatt, egy nő ellen pedig - aki lökdösött egy rendőrt, miután az felszólította, hogy ne dobáljon aprópénzt az autósok közé - bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indult eljárás. A rendőrök ezt megelőzően előállítottak egy férfit, aki "közízlést sértő, hiányos öltözetben" felállt az Operaház lépcsőjére, majd bement az épületbe. Miután nem tudta igazolni magát, a VI. Kerületi Rendőr-kapitányságra vitték, ahova később a többi tüntetőt is szállították. Az előállítottakat később hazaengedték, így mindegyikük szabadlábon védekezhet - mondta a BRFK sajtóügyeletese.