Feljelenti a rendőröket a tatárszentgyörgyi áldozatok családja

2009.02.24. 22:28 Módosítva: 2009.02.24. 22:40

Feljelentik a rendőröket, tűzoltókat és mentősöket azok a romák, akiknek családtagjait hétfőre virradóra ismeretlenek agyonlőtték Tatárszentgyörgyön és felgyújtották otthonukat - nyilatkozták a hozzátartozók kedden a Pest megyei település utolsó utcájában teljesen kiégett ház udvarán tartott virrasztáson az MTI-nek.

"A rendőrség mindent megtett, hogy eltussolják a bűncselekmény tényét, füstmérgezésnek egyszerű balesetnek kívánták beállítani a történteket" - mondta több családtag, akik elsőként érkeztek hétfőn hajnalban a tragédia helyszínére. Azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség belső vizsgálatot rendelt el a kettős emberölés helyszínén történt rendőri intézkedésekkel kapcsolatban, úgy fogalmaztak: "tekintettel az előző nap történtekre, felelősöket nem fognak találni, ezért a mentőszolgálat, a tűzoltóság, valamint a rendőrség ellen is feljelentést tesznek, mivel szerintük egyik szervezet sem kívánta megerősíteni és megállapítani a bűncselekmény tényét.

Nem vettek tudomást a lőtt sebekről

Horváth Lídia, a helyi cigány önkormányzat elnökhelyettese az MTI-nek azt mondta: "egy mindenre felkészült ember vagy emberek követhették el a bűncselekményt, így akár bérgyilkos is lőhetett". Kovács Béla, a meggyilkolt fiatal apa és négyéves kisfia rokona az MTI-nek azt mondta: a mentők később érkeztek a helyszínre mint a telefonon riasztott rokonok, a meglőtt édesapát és kisfiát ők próbálták elsősegélyben részesíteni. Elmondásuk szerint, a mentősök figyelmét arra is felhívták, hogy mindkét áldozatot meglőtték, ennek ellenére a mentősök nem vettek erről tudomást. Kovács Béla azt mondta, miután a meglőtt és életveszélyes állapotban lévő kisfiút még élve a mentőautóba tették, de az autó az udvarról való kifordulása után megállt és egy pokrócot kértek a rokonoktól azzal, hogy a gyermek már meghalt, nem tudnak rajta segíteni.

A gyermeket végül édesapjával együtt a hullaszállítók vitték el.

A rokonság és a helyi cigány önkormányzati vezető úgy döntöttek, mivel a rendőrség hosszú órákon keresztül nem vette figyelembe az általuk talált bizonyítékokat, miszerint Tatárszentgyörgyön bűncselekmény történt, a tűzoltóság elektromos hiba miatti tüzet állapított meg, a mentőszolgálat pedig késve érkezett a helyszínre, feljelentést tesznek mindhárom szervezet ellen.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta, hogy az örkényi és a dabasi mentők vonultak a helyszínre, ahonnan három embert vittek kórházba. A történtek részleteiről azonban csak szerda délelőtt adnak tájékoztatást.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport