Tatárszentgyörgy: az orvost és a tűzoltót okolja a rendőrség?

2009.02.27. 13:38 Módosítva: 2009.02.27. 16:34
Az örkényi háziorvosi ügyelet vezetője szerint a rendőrség a tatárszentgyörgyi ügyben az ügyeletes orvosra próbálja hárítani a felelősséget, holott az a jogszabályoknak megfelelően járt el. Az orvos eleve rendkívüli halálesetként kezelte az ügyet, pontosan leírta a sérüléseket, de a halál pontos okának felderítése nem az ő feladata, mondta Kátai Dénes, az örkényi háziorvosi ügyelet vezetője. A tűzoltók is visszautasítják, hogy az ügyben kizárták volna az idegenkezűséget.

"Rendkívül felháborított az, ami tatárszentgyörgyi ügyben elhangzott az ügyeletes orvos felelősségéről. A rendőrség beszámolója annyira elkanyarodott a tényektől, hogy csak arra tudok gondolni, a rendőrség így próbálja másra terelni a felelősséget", mondta az Indexnek Kátai Dénes, az örkényi háziorvosi ügyelet vezetője, aki péntek délelőtt részt vett a romák ellen elkövetett bűncselekmények nyomozásáról szóló rendőrségi sajtótájékoztatón.

Február 23-án hajnalban az örkényi ügyeletről ment ki egy orvos a tatárszentgyörgyi tűzesethez és ő állapította meg a halál beálltát. Mivel leégett egy ház, az orvos számára azonnal nyilvánvaló volt, hogy rendkívüli halálesetről van szó, mondta Kátai Dénes.

Az egészségügyi törvény szerint rendkívüli haláleset az, amelynek "természetes módon való bekövetkezését a körülmények kétségessé teszik". A jogszabály szerint ilyen esetben lehet szó például balesetről, bűncselekményről, öngyilkosságról, mérgezésről vagy egészségügyi ellátás közben elkövetett hibáról.

A rendkívüli haláleseteknél az orvosnak nem feladata annak megállapítása, mi okozhatta a halálesetet. Neki ilyenkor a halál beálltát kell megállapítania, és az ügyeletes orvos ennek megfelelően cselekedett, hangsúlyozta Kátai Dénes. Az orvos tehát észlelte a rendkívüli halálesetet, és a halottvizsgálati bizonyítványban pontosan rögzítette a holttesteken látható sérüléseket és azok helyét.

Az orvost azonban a rendőrség a helyszínen bevonta a hatósági eljárásba is. Ezzel kapcsolatban hangzott el az a rendőrségi sajtótájékoztatón, hogy a helyszínen az ügyeletes háziorvos és a mentőorvos a halálokról nem tudott nyilatkozni, de az idegenkezűséget határozottan kizárták (az orvos csak szóban mondta azt, hogy füstmérgezés okozhatta a halálesetet).

Az itt készült jegyzőkönyvbe végül az az orvosi vélemény került be a doktornő saját kézírásával, hogy "lakásban kialakult tűz és robbanás kialakulása miatt bekövetkezett halál". Kátai Dénes külön kiemelte, hogy az orvos által kitöltött rubrika ezen a dokumentumon így szól: “Vélemény: (a halál ideje, körülményei, feltehető oka)".

Mint mondta: egy égő házból kimenekülő embernél az első feltételezés értelemszerűen az, hogy a sérüléseket a lezuhanó vagy szétrobbanó tárgyak (például a tévé) okozhatják, és még egyszer hangsúlyozta: nem feladata az orvosnak ilyen esetben a halál pontos okát megállapítani, mert ehhez nincsenek is megfelelő eszközei.

Az ügyben készült orvosi dokumentációról az ÁNTSZ rendkívüli vizsgálatot tartott. Az erről készült jegyzőkönyv megállapítja, hogy a halálesettel kapcsolatosan minden dokumentációt megfelelőnek tart, mondta Kátai Dénes.

A Pest megyei rendőrfőkapitány által vezetett belső vizsgálat tulajdonképpen a tűzoltókat is elmarasztalta. Velikóvszki Zoltán, a dabasi tűzoltóság parancsnoka megdöbbent azon, hogy a megyei rendőri vezetés szerint ők arról tájékoztatták a helyszínelő rendőröket: kizárható az idegenkezűség.

Velikóvszki Zoltán, aki Tatárszentgyörgyön elvégezte a tűzvizsgálatot azt mondta: a tűzvizsgálati jegyzőkönyvben szerepel, hogy az elektromos tűz mellett szándékos tűzokozás is feltételezhető. A tűzoltó parancsnok erre külön felhívta a helyszínelők figyelmét, amikor átadta a ház falánál talált benzines kannát.