Auguszta
-4 °C
2 °C

Átlépte a biztonsági határt a Balaton vízállása

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság március másodikán reggel hat órakor megnyitotta a Sión a vízeresztő zsilipet, hogy levezesse a Balatonból azt a vízmennyiséget, amely az elmúlt hetek csapadékos időszakában gyűlt össze a tóban, és ami meghaladja a vízállás maximális felső határát.

A biztonsági határt a tó üzemelési szabályzata határozza meg, ez 110 cm a siófoki vízmércén. A hétfő reggeli vízállás 115 cm volt. A túl magas vízszint megemeli a Balaton környékén a belvizek szintjét, és veszélyt jelenthet a part közelében levő épületekre, kikötőkre is. Idén az általában márciusban érkező csapadék és az olvadás kicsit korábban emelte meg a tó vízszintjét a szokásosnál. A Balatonból a felesleges víz leeresztése egyébként megszokott, az 1930-as évek óta csak néhány olyan év volt, amikor erre nem volt szükség. Legutóbb 2000 és 2005 között volt tartósan olyan kevés víz a Balatonban, hogy a tavaszi olvadás sem emelte a kritikus szint fölé a vízállást, így nem is kellett leereszteni belőle - mondta el az Index kérdésére Fejér Vilmos, a vízügyi igazgatóság kirendeltségvezetője.

A vízeresztés maximális mértéke másodpercenként 25-28 köbméter lesz. A vízügyi szakemberek ezt követően is folyamatosan figyelik és értékelik a vízgyűjtőn kialakult hidrometeorológiai helyzetet, és ez alapján döntenek a vízeresztés későbbi intenzitásáról és időtartamáról. A vízleeresztéssel nagyon óvatosan kell bánni, nehogy aztán az esetleges szárazabb időjárás miatt túl kevés víz maradjon a tóban nyárra - bár a Balaton természetes regenerálódó képessége az alacsony vagy magas a vízszintet is képes korrigálni. A Sió zsilipjeinek kinyitásával a parti települések érdekében kell mesterségesen rásegíteni erre az önszabályozó folyamatra.