Nem lehet a szülőké a halott amerikai fiú spermája

2009.03.04. 18:18 Módosítva: 2009.03.04. 18:21
Halála után semmisítsék meg egy termékenységi laboratóriumnál letétbe helyezett ondómintáját, így rendelkezett egy New York-i fiatalember. Aki később meghalt rákban. Szülei most a laboratóriumot perlik, hogy fiúk spermája és egy béranya segítségével nagyszülők lehessenek. A bíróság szerint viszont nem írható felül fiuk akarata, így nem kaphatják meg az ondót.

Nem jogosultak egy rákban elhunyt fiatalember szülei fiúk spermájának felhasználására annak érdekében, hogy unokájuk lehessen - döntött egy amerikai bíróság.

A 23 évesen rákban elhunyt Mark Speranza precedens nélküli ügyében egyhangúlag úgy döntött kedden New York állam fellebbviteli bírósága, hogy nem lehet felhasználni a fiatalember által 1997-ben egy termékenységi laboratóriumnál letétbe helyezett ondómintát. Az ifjú ugyanis aláírt egy nyilatkozatot, amely úgy rendelkezett, hogy halála esetén a spermát megsemmisítik. Akkor akart egy gyermek apja lenni, ha leküzdi a rákot. 1998 januárjában azonban meghalt.

Szülei azonban közölték a laboratóriummal, hogy nagyszülők szeretnének lenni, és meg akarják őrizni a spermát, hogy egy mesterségesen megtermékenyített béranya segítségével unokájuk legyen. A laboratórium a fiatalember nyilatkozatára hivatkozva nem adta ki a mintát.

New York állam legfelsőbb bírósága egy korábbi döntésében nem engedélyezte a sperma felhasználását, mert a törvény szerint annak "kedvezményezettje" csak a spermadonor aktuális partnere lehet. Ezzel a törvénnyel a béranyák egészségét védik. Ezt erősítette meg most a fellebbviteli bíróság. Mark Speranzáéhoz hasonló eset eddig nem fordult elő az amerikai bírósági gyakorlatban.