Piroska
-2 °C
5 °C

Patkányok fertőztek meg sertéshúst

2009.03.05. 19:32
Trichinellával fertőzött sertéshús okozott megbetegedéseket egy disznóvágáson a Békés megyei Medgyesbodzás-Gábortelepen, öt ember betegedett meg a parazitától. A járványtani nyomozás alapján a fertőzést patkányok okozták.

Öt ember betegedett meg trichinellózisban a Békés megyei Medgyesbodzás-Gábortelepen, magán célra nevelt sertések, házi vágása és feldolgozása, illetve az abból készült ételek elfogyasztása miatt, közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csütörtökön. A járványtani nyomozás alapján a fertőzést a patkányok közvetítették a sertések felé.

A hivatal közleményében az áll, hogy az állategészségügyi hatóság átfogó vizsgálatot végez az érintett településen tartott sertések fertőzöttségéről. Eddig 11 udvar 24 sertéséről gyanítják, hogy magában hordozza a betegséget. A hivatal arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a saját sertésvágásból, vagy a településről származó, disznótoros kóstolókat ne fogyasszák el a vizsgálatok lezárásáig.

A trichinella olyan, a sertés és a vaddisznó izomzatában rejtőző parazita, amely a fertőzött állat nyers vagy nem kellően hőkezelt húsának elfogyasztása után az emberben is megbetegedést okozhat. A trichinellával fertőzött és nem kellően hőkezelt sertéshúsos étel elfogyasztása után 2-28 nap, leggyakrabban 7-10 nap múlva erős hasmenés, émelygés, hányás, magas láz, fejfájás, majd 2 héttel később jellegzetes tünetként a szemhéj, szemkörnyék és arc vizenyős duzzanata, izomfájdalmak, köröm alatti vérzések jelentkezhetnek. A betegség emberről emberre nem terjed.

Az ember a fertőzött nyers húsból készült, nem kellő mértékben átsütött, megfőzött húskészítmény fogyasztásával - füstölt kolbász, füstölt sonka nyersen fogyasztva - megfertőződhet, mert ezeknek a termékeknek az elkészítésekor a parazita nem pusztul el.

A trichinellavizsgálat a házi sertésvágások esetén nem kötelező, azonban az állategészségügyi szolgálatot magán célú vizsgálatok elvégzésére is igénybe veheti a lakosság.

A hivatal kiemelte, Magyarországon valamennyi közfogyasztásra alkalmas, engedélyezett vágóhídon levágott sertés, illetve vadfeldolgozókban feldolgozott vaddisznó testét az állategészségügyi hatóság a forgalomba hozatal előtt trichinella vizsgálatnak is aláveti. Ezért a vágóhidakról és a feldolgozóüzemekből kikerülő sertéshús és sertéshúst tartalmazó élelmiszerek biztonságosak.

A hivatal közölte azt is, hogy a trichinellozis és más járványos állatbetegségek terjedésének megakadályozásához továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani az alapvető járványvédelmi, higiéniai intézkedések betartására, a rágcsálómentes környezet fenntartására és megőrzésére.