Kéz a kézben a kegyes halálba

2009.03.06. 08:00
Meghalt egy idős házaspár azon a svájci klinikán, amely orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságra ad lehetőséget a gyógyíthatatlan betegeknek. A házaspár haláláról a család számolt be csütörtökön.

A család bejelentése szerint a 80 éves Peter Duff és 70 éves felesége, akik a nyugat-angliai Bath-ban éltek, február 27-én távozott az élők köréből a zürichi Dignitas klinikán, mert mindketten gyógyíthatatlan rákban szenvedtek. "Peter és Penny békében, együtt aludtak el a betegséggel folytatott hosszú szenvedésük után"- ez áll a család csütörtökön este kiadott közleményében.

A Dignitast 1998-ban alapították, és a világ bármely részéről fogadnak betegeket. Az önkéntes eutanázia legális Svájcban, ahol a betegek saját maguk kérhetik, hogy az orvosok segítsék őket a halálba. A Dignitas alapítója egy Ludwig Minelli nevű ügyvéd. "El kellene fogadni az önkéntes eutanáziát, hogy ezzel elkerüljük a másfajta öngyilkossági kísérleteket" - védte meg korábban a kezdeményezését az alapító.

Aki a kegyes halált választja a további szenvedések elkerülése érdekében, a Dignitas nevű non-profit szervezethez jelentkezik be. Egy kérelmet kell benyújtania, amelyben közli, hogy ítélőképessége birtokában van, és nem befolyásolja őt harmadik ember abban, hogy véget akar vetni életének. Ezután Zürichbe, a végső állomásra kell mennie, ahol a klinikán altatószerekkel távozik az élők sorából.

Sokak szerint a Dignitas rossz fényt vet Svájcra, illetve Zürichre, amelyet egyre inkább az "euthanáziaturizmus" központjaként ismernek. Nagy-Britanniában súlyos börtönbüntetésre számíthat az az orvos, aki segíti az euthanáziát.