Elítélték a svájci dzsigolót

2009.03.09. 15:22
Hat év börtönre ítélte egy müncheni bíróság a svájci dzsigolóként emlegetett Helg Sgarbit. A vád szerint a most 44 éves szélhámos gazdag nőktől csalt ki nagy összegeket vagy megzsarolta őket. Áldozatai között volt Németország leggazdagabb asszonya is.
HelgSgarbi

Perének kezdetekor Helg Sgarbi úgy fogalmazott, hogy a vádak "nagy vonalakban" igazak. A szélhámos legértékesebb áldozata Németország leggazdagabb asszonya, Susanne Klatten volt. Az ügyészség szerint a 47 éves nőtől összesen 340 millió eurót (több mint 100 milliárd forintot) próbált kicsalni.

Susanne Klatten, leánykori nevén Susanne Hanna Ursula Quandt, a híres iparmágnás Quandt-család egyik örököse, akinek vagyonát 7,8 milliárd euróra becsülik. Az asszony az anyjával és az öccsével a BMW-részvények 46 százalékát birtokolja, ezen túl az Altana vegyipari konszern egyik fő részvényese is.

A családi háttér azonban elég sötét: a nagyapa, Günther Quandt egyike volt azoknak a német nagyiparosoknak, akik pénzzel támogatták a nácikat. A második világháborúban Günther Quandt kényszermunkásokat dolgoztatott gyárában, amely a Wehrmacht egyik beszállítója volt.

A nyomozók szerint Sgarbi, a Credit Suisse Bank jogász végzettségű egykori alkalmazottja elegáns hotelek bárjaiban ismerkedett meg a tehetős nőkkel, akiket lenyűgözött "kisugárzásával". Susanne Klattent 2007. júliusában cserkészte be, és a nő nagyon gyorsan szerelmes lett az "elbűvölő" férfiba.

A vád szerint a szélhámos egy nap azt mesélte a nőnek, hogy nyomában a maffia, mert karambolozott egy gengszterrel, akinek a fia nyomorék lett a balesetben, és azt követelik tőle, hogy fizessen nekik 7,5 millió eurót. Az asszony mindent elhitt, és állta az álzsarolás számláját: részletekben, de készpénzben fizetett a dzsigolónak.

Amikor kapcsolatuk kimerülőfélben volt, Sgarbi közvetlen zsarolással is megpróbálkozott. A légyottokat levideózta a társa a szomszédos szobából egy lyukon át, és ezt a filmet is fel akarta használni, hogy pénzt szedjen ki a nőből. Az asszony rájött, hogy becsapta a férfi, és feljelentést tett. Amikor az egyik szállóban találkozott a szeretőjével, hogy átadja neki a pénzt, a rendőrök lecsaptak Sgarbira és cinkosára.