Csipős paprikával tartják ébren az autósokat

2009.03.12. 14:35 Módosítva: 2009.03.12. 15:41
A kínai rendőrség csípős paprika osztogatásával próbálja ébren tartani az autósokat, akik tavasszal fáradékonyabbnak mondják magukat. A világon csak Indiában halnak meg többen autóbalesetben, mint Kínában.

A rendőrség meglepő módszerrel tartaná ébren a sofőröket Kína egyik tartományában: csípőspaprikát osztanak nekik. A Chongqing (Csungcsing) Evening News információi szerint az elmúlt egy hétben már másfél kilogramm chili paprikát adtak az autósoknak, és a rendőrség sikeresnek tartja a kezdeményezést.

Kínában 2008-ban 73 500-an vesztették életüket autóbalesetben, ennél csak Indiában haltak meg többen az utakon.

Az autópálya rendőrség egyik szóvivője elmondta, hogy az ingyen chili paprika ötlete akkor merült fel, amikor néhány hete két félreállított álmos sofőr arra kérte a rendőröket, hogy adjanak nekik csípős paprikát, akkor biztosan ébren maradnak. A szóvivő szerint a chili olcsó és könnyen beszerezhető, ezért belevágtak, írja a Telegraph.

Hozzátette, hogy többek között azért most indították a kezdeményezést, mert tapasztalataik szerint az emberek tavasszal a szokásosnál fáradtabbak. "Az időjárásváltozás miatt egyre több autóvezető fárad el, és könnyen el is alszik, ez főleg délután jellemző. Úgy tűnik, hogy nőtt a balesetek száma" - mondta.

"Szuper, hogy kapunk chilit. A rendőrség persze próbál figyelmeztetni, hogy csak néhányat együnk" - mondta egy furgon vezetője, aki nagyon örül a kezdeményezésnek. "A kielégítő alvás a legjobb orvosság. Miért kellene bármit is enniük, hogy ébren maradjanak?" - kommentálta a történetet egy kínai blogger.