Előre fenyegetőzött a winnendeni ámokfutó

2009.03.12. 16:01 Módosítva: 2009.03.12. 16:58
A Winnendenben szerdán 15 embert megölő tizenhét éves ámokfutó egy német chaten már egy nappal korábban bejelentette, hogy fegyverrel felkeresi volt iskoláját. Közben Svédországban letartóztattak egy fiút, aki a gyanú szerint hasonló vérengzéssel fenyegetőzött.

Egy német internetes oldal chatszobájában előre figyelmeztetett mindenkit az a 17 éves tinédzser, aki 15 embert ölt meg szerdán a németországi Winnenden egyik középiskolájában és környékén, jelentette be Baden Württemberg tartományának belügyminisztere csütörtökön.

„Vannak fegyvereim és holnap (szerdán) reggel elmegyek a volt iskolámba. Holnap hallani fogtok rólam. Jegyezzétek meg a helyszínt: Winnenden" - írta Heribert Rech elmondása szerint a tizenéves a chatszobában kedden este. Tim Kretschmer üzenetében hozzátette, hogy elege van nyomorult életéből, és hamarosan megmutatja, mire képes.

Tim Kretschmer szerdán volt iskolájában lelőtt kilenc 14-15 éves diákot és három tanárnőt, majd menekülés közben további három emberrel végzett. Később a rendőrök egy parkolóban megsebesítették, a fiú pedig öngyilkos lett.

A hatóságok szerint a támadó jóval több embert akart megölni, mint ahányan meghaltak az ámokfutásban. Erre utal a rendőrség szerint az, hogy rengeteg lőszert találtak a fegyveres tinédzsernél, aki sok áldozatát fejlövéssel ölte meg. A fiú apja fegyvergyűjteményt tartott otthon, így juthatott fegyverhez az ámokfutó.

A bild.de szerint a fiú az iskolában elsősorban a lányokra lőtt, legalábbis az áldozatok között nyolc diáklány és 3 tanárnő van. A rendőrség illetékese is úgy nyilatkozott: feltűnő, hogy az áldozatok főként nők voltak.

Letartóztattak egy svéd fiút

Csütörtökön Svédországban is őrizetbe vettek egy szintén 17 éves éves fiút, aki a gyanú szerint azzal fenyegetőzött, hogy ugyanolyan ámokfutásba kezd, mint a német fiatal. A svéd rendőrség szerint a fiú az internetre tett fel egy képet, amelyen fegyverrel a kezében látható. A fotó mellett egy fórumon azt írta, hogy megtámadja majd a Lund-ban található Spikan gimnáziumot.

A rendőrök átkutatták a svéd fiú lakását, ahol egy légpuskát találtak. A Spikan nevű középiskolát értesítették az esetleges támadásról, de a gimnázium vezetősége úgy döntött, nem szakítják félbe a tanítást csütörtökön.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport