Hazudozott a kitüntetett bíró, három évre ítélték

2009.03.20. 13:48 Módosítva: 2009.03.20. 20:26
Az Ausztrál Renddel kitüntetett Marcus Enfield 75 dolláros bírság megfizetése helyett addig hazudozott, mígnem elítélték.

Megúszhatta volna 75 ausztrál dolláros bírsággal gyorshajtását, ám végül három év börtönt kapott egy nyugalmazott ausztrál szövetségi bíró hazudozásáért. A 70 éves férfi mellesleg az Ausztrál Rend, az egyik legrangosabb polgári kitüntetés birtokosa.

Marcus Einfeld még 2006-ban hajtott gyorsan - bár csak óránként 10 kilométerrel lépte túl a megengedett határt. Ennek ellenére azt hazudta, hogy más vezette autóját. Miután kiderült, hogy a megnevezett sofőr már három éve halott, a bíró még mindig nem ismerte be, hogy ő vezette kocsiját - és hogy hazudott -, hanem húszoldalas nyilatkozatban részletezte az esetet, maga helyett ismét mást ültetve a kormány mögé.

A bíróság 3 év börtönre ítélte "előre kitervelt bűnös cselekedeteiért" Einfeldet, súlyosbító körülményként számítva be, hogy volt bíróként tökéletesen ismerte tettei súlyosságát. A büntetésből legalább két esztendőt le kell ülnie.

Einfeld az Ausztrál Rendet humanitárius tevékenysége elismeréseként kapta meg.