Visszatért a tél, havazott a fél országban

2009.03.25. 07:23 Módosítva: 2009.03.25. 13:10
Havazott éjszaka és reggel az ország északi részében, még a fővárosban is esett egy kevés hó. A hét végére viszont megérkezik a tavasz, szombaton már 17 fok is lehet.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az Indexnek elmondta, hogy az ország nagyobb részein havazott szerda hajnalban és reggel. Főleg az északi, észak-keleti országrészeken esett, előbb Budapest, Szécsény és Miskolc, majd reggel Debrecen és Nyíregyháza felett.

A meteorológus szerint nem olyan szokatlan a március végi havazás Magyarországon, még közel vagyunk a télhez. Régebben még májusi hóesést is feljegyeztek. A mai napon plusz 6 fok átlaghőmérséklet várható, ezért ami vékony hóréteg a hajnali, reggeli órákban esett, délig el is olvad.

A héten egy-két napig még hidegebb reggelekre kell számítani, de hét vége felé felmelegszik az idő, majd a jövő héten a felmelegedés tovább folytatódik.

Jön a tavasz

"A hét végére megérkezik az igazi tavasz" - mondta szerdán Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. A következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, kicsivel az ilyenkor átlagos felett alakul majd a hőmérséklet. Ezzel párhuzamosan megszűnnek az éjszakai fagyok is.

"Az eddiginél enyhébb, de azért változékony idő ígérkezik szombatra és vasárnapra" - mondta a meteorológus. Szombaton a csúcshőmérséklet 12-17 fok körül alakul, de az ország délkeleti részén még ennél is melegebb lehet. Vasárnap 11-16 fok körül alakul a hőmérséklet, de északon ennél kicsit hűvösebb lehet.

Gyakran megnövekszik azonban a felhőzet, pénteken főleg északon, míg szombaton a nyugati országrészben lehet kisebb eső. Vasárnap többfelé várható csapadék. "Szombaton főként a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell" - tette hozzá Jenki Szilvia.

A következő hét első napjaiban előreláthatólag marad a tavaszias időjárás, délutánonként 11-17 fok, éjszakánként 0-7 fok várható.