Elvitte egy rákoshegyi ház tetejét egy landoló gép

2009.03.30. 19:34
A légügyi hatóság és a kerületi önkormányzat vizsgálatot indított, miután egy XVII. kerületi ház megrongálódott, feltehetőleg egy leszálló repülőgép okozta légörvény miatt.

Feltehetően egy leszálló repülőgép okozta légörvény miatt rongálódhatott meg egy családi ház tetőszerkezete hétfőre virradóra a XVII. kerületi Berzsenyi Dániel utcában; személyi sérülés nem történt.

A családi ház tulajdonosa, Miklósi Lászlóné azt mondta: éjjel fél három után egy óriási robajra ébredt, és amikor kiszaladt az udvarra, akkor látta, hogy egy repülőgép haladt el a családi házuk felett, és a tetőről több négyzetméternyi területen leperegtek a cserepek, és megrongálódott az ereszcsatorna.

A XVII. kerületi Berzsenyi Dániel utca házaiból a repülőgép hangjára többen kiszaladtak, de csak az ő családi házuk rongálódott meg. A lakás tulajdonosa elmondta, hároméves unokájával tartózkodott a családi otthonban, férje kórházban fekszik, a balesetben szerencsére nem sérült meg senki.

Miklósi Lászlóné közlése szerint a rendőrség, a légügyi hatóság és a kerületi önkormányzat emberei is kimentek a kárhelyszínre, és vizsgálatot indítottak. A megrongálódott tetőszerkezetet a kerületi önkormányzat ideiglenesen kijavíttatta.

Az asszony harminc éve lakik az utcában, és már hozzászoktak a repülőgépek le- és felszállásakor keletkezett zajokhoz, de ilyen eset még soha nem fordult elő.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt mondta, az esettel összefüggésben rendőrségi vizsgálat nem indult.

Rákosmente fideszes polgármestere, Riz Levente azt mondta: március 9-től a Ferihegyi 1-es kifutópályán pályazár van, így a le- és felszálló gépek a 2-es pályát használják. Hozzátette: a gépek leszállásakor keletkező légörvények rendszeresen megrongálják az épületeket, és az így keletkezett károkat, dokumentálva, folyamatosan jelzik a repteret üzemeltető Budapest Airportnak és a Hungarocontrollnak, de a jegyzőkönyv felvételén kívül nem történik semmi.

A polgármester azt mondta: a 2-es kifutópályát 1982-ben törvénytelenül építették, ugyanis a jogszabályok szerint a védőtávolságnak 5 kilométernek kellene lennie, de a 100 éve lakott területtől a kifutópálya mindössze másfél kilométerre van. Hozzáfűzte, lakossági tiltakozásra 1984 és 1997 között betiltották a Rákoshegy felőli vég használatát, de nemzetgazdasági érdekre való hivatkozással 1997-től újra megnyitották, és a repülőgépek le- és felszálláskor 150-200 méter magasságban húznak el a lakóházak felett.

Riz Levente közölte, az ügyben az Alkotmánybírósághoz, az Országgyűlés elnökéhez, a miniszterelnökhöz és a szakminiszterhez fordultak jogszabály-módosításért, de konkrét lépés nem történt. Megjegyezte, mindössze az Országgyűlés önkormányzati bizottsága hozott létre egy tárcaközi bizottságot, de szerinte ez kevés. A polgármester elmondta azt is, hogy az ott lakók perek tucatjait indították a reptér üzemeltetője ellen birtokháborítás miatt, és azt az önkormányzat is támogatja.

Rákosmente vezetője azt szeretné elérni, hogy zárják be a kifutópályát, és azt csak rendkívüli esetben lehessen használni, hogy megelőzzék a súlyos baleseteket, nem beszélve arról, hogy a kerületnek ezen a részén a házak is elértéktelenednek a repülőgépek okozta zaj miatt.