Magyar nőkre támadtak Belfastban

2009.04.17. 15:30 Módosítva: 2009.04.17. 16:52
Az északír fővárosban dolgozó nőkre egy harmincfős banda támadt rá. Nem esett bajuk, de nem maradnak a környéken. A rendőrség szerint a fiatalok "rasszista indítékból" támadtak a magyarokra.

Az incidens, amelyről a Belfast Telegraph című helyi lap, valamint a BBC is részletesen beszámolt pénteken, az északír főváros, Belfast egyik déli negyedében történt előző este. Egy nagy létszámú - szemtanúk szerint harminc főből álló - banda törte rá az ajtót a négy magyar nőre, akik a ház konyhájába menekültek a rendőrség megérkezéséig.

Brit recesszió

Nagy-Britannia volt a legnagyobb EU-gazdaság, amely a 2004-es bővítés után azonnal megnyitotta munkaerő-piacát az akkor uniós taggá vált nyolc kelet-európai ország, köztük Magyarország munkavállalói előtt. Azóta hivatalos becslések szerint is elérte az egymilliót a térségből érkezők száma.

A brit belügyminisztérium mindazonáltal már február végén, a kelet-európai EU-bevándorlókról kiadott legutóbbi jelentésében megállapította, hogy "drámaian csökken" a kelet-európai bevándorlás. A tárca negyedéves statisztikai elemzése szerint a tavaly decemberrel zárult három hónapban Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és a balti államokból 29 ezer új munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását. Az egy évvel korábbi azonos időszakban 53 ezren jöttek ebből az országcsoportból a brit munkaerő-piacra.

A brit gazdaság súlyos recessziót él át; az előrejelzések szerint a brit hazai össztermék-érték (GDP) 2009-ben reálértéken 4,5 százalékkal zuhanhat, és a munkanélküliek száma jövőre várhatóan eléri a hárommilliót. Nemrégiben már voltak spontán sztrájkakciók brit termelőüzemekben a külföldi EU-munkaerő alkalmazása ellen.

A Belfast Telegraph "rasszista indíttatásúnak" nevezte a bűncselekményt, a rendőrség "gyűlölet vezérelte" esetnek minősítette a történteket. A magyaroknak nem esett bántódásuk; a rendőrök egy 21 éves férfit őrizetbe vettek. Magyarország londoni főkonzulátusán péntek délután az MTI kérdésére elmondták, hogy a sértettek egyelőre nem kértek konzuli segítséget.

A helybéliek beszámolói szerint a támadás kifejezett célja a megfélemlítés, a magyar munkavállalók elüldözése volt.

Seanin Brennan, az egyik magyar nő barátja közölte: “azért jöttek, hogy jobb munkát találjanak, mint otthon. Azt hitték, mi is európaiak vagyunk, az EU része. Megvetendő és visszataszító, hogy Észak-Írországban bárki így bánjon egy másik emberi lénnyel.”

John Sharrett, aki segíteni próbált a magyar nőknek, így emlékszik: "harminc férfi nézett fenyegetően, hogy meggyőződjenek róla, azok a szerencsétlenek elmentek: harminc vérszomjas férfi."

Egy helyi tanácsnok, Christopher Stalford azt mondta, elszomorította, hogy a megtámadott nők jelezték: nem térnek vissza. A BBC idézte a helyi lengyel közösség vezetőit, akik elmondták: "hozzávetőleg negyven" lengyelnek is távoznia kellett az elmúlt időszakban belfasti lakóhelyéről hasonló megfélemlítő akciók miatt.

A magyar nőket ért támadás ügyében megszólalt a helyi politika is. A Sinn Féin, a belfasti tartományi parlamentben jelenlévő legnagyobb katolikus párt helyi képviselője felszólított minden közösségi és politikai illetékest arra, hogy egységesen álljanak ki a térségben élő külföldiek megvédéséért. Hozzátette: a helyi képviselők kötelessége annak egyértelművé tétele, hogy "a rasszizmusnak nincs helye a közösségen belül".