Európában is terjed a sertésinfluenza

2009.04.26. 19:43 Módosítva: 2009.04.27. 08:39
Mexikóban 103-an meghaltak sertésinfluenzában. Amerikában 20 esetet jelentettek, Spanyolországban nyolc, Franciaországban négy gyanús esetet talátak. A magyar külügy szerint most ne menjünk Mexikóba, Amerikában közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

Már 103 ember vesztette életét Mexikóban sertésinfluenzában. A két hete kirobbant járványban eddig ezernél is többen betegedtek meg Mexikóban.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban már nyolc gyanús esetet találtak. Közülük az enyhe influenzás tünetekkel kezelt három katalóniai fiatal nemrég tért haza Mexikóból. Bilbao (észak), Almansa (délkelet), Valencia (kelet), Teruel (észak) és Algericas (dél) városokból egy-egy gyanús megbetegedést jeleztek. Franciaországban négy gyanús betegből háromról már kiderült, hogy nem fertőződtek meg sertésinfluenzával. Kolumbiában az egészségügyi hatóságok kilenc embert helyeztek karanténba, mindannyian Mexikóból tértek vissza és influenzás tüneteik vannak. Ausztráliában két ember fertőzésgyanús, őket kórházba szállították.

000T TRWas2302653

Németországban is nagy a riadalom, bár fertőzöttről még nem tudnak. Az egészségügyi illetékesek országos szintű óvintézkedéseket dolgoztak ki.

A magyar Külügyminisztérium nem is ajánlja az országot a turistáknak. Mexikóban amúgy is szigorú járványügyi intézkedéseket vezettek be, a fővárost gyakorlatilag lezárták.

Közegészségügyi vészhelyzet Amerikában

Az Egyesült Államokban eddig húsz esetet jelentettek, ezek közül nyolcat egy New York-i iskolából. A queensi előkészítő iskolában csütörtök óta több tucat diák panaszkodott influenzaszerű tünetekre. A New York-i hatóságok nyolc esetet azonosítottak, a laboreredmények Michael Bloomberg polgármester szerint megerősítették ezt.

A városi illetékesek most várják, hogy a további minták vizsgálati eredményei is beérkezzenek, és kiderüljön, van-e még több fertőzött. A New York-i iskola egyes diákjai két héttel ezelőtt a mexikói Cancún városában jártak egy kis tavaszi kirándulás céljából.

K EPA20090427001

A héten Barack Obama is Mexikóban járt, de orvosai szerint az elnök makkegészséges.

Az amerikai kormány közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett, ez azonban rémisztő neve ellenére egyelőre csak a raktárkészletek felszabadítását jelenti, 12 millió adag Tamiflu gyógyszert tesznek hozzáférhetővé a szövetségi államoknak. Bár idei klinikai tesztek szerint a Tamiflu a H1N1-es vírustörzsek esetén 98 százalékban hatástalan, a most terjedő törzs reagál a gyógyszerre.

A sertésinfluenza által érintett területekről érkezőket az amerikai tisztviselők kikérdezik az utasokat egészségi állapotukről. Nem akadályozzák meg belépésüket, de további vizsgálatra utalhatják őket.

Janet Napolitano nemzetbiztonsági miniszter szerint a vészhelyzet kihirdetése rutineljárás, nemrég az elnöki beiktatás és az iowai áradások idején is vészhelyzetet hirdettek.

Egyre vszélyesebb lesz a vírus

A WHO illetékese szerint a vírus veszélyesebbé válhat. "Nagyon valószínű, hogy a vírus fejlődik. Márpedig amikor a vírusok fejlődnek, nyilvánvaló, hogy még sokkal veszélyesebbekké válhatnak a lakosságra nézve" - mondta Fukuda Keidzsi főigazgatóhelyettes. Szerinte a "súlyos helyzetben" azért pozitívum, hogy a különböző országok - a madárinfluenzának köszönhetően - ma sokkal jobban felkészültek egy esetleges világméretű járványra, mint korábban.