Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenegy szomáliai kalózt ejtettek foglyul

2009.04.27. 09:30
Jemeni kommandósok kiszabadítottak a szomáliai kalózok fogságából egy olajszállító tartályhajót, és fogságba ejtettek 11 kalózt - közölte hétfőn a szanaai védelmi minisztérium. A Qana nevű hajó már Áden kikötőjében horgonyoz.

A tankert vasárnap kerítették hatalmukban szomáliai kalózok Jemen partjainál. Az ádeni finomító hajója a támadáskor rakomány nélkül hajózott, miután szállítmányát kirakta a keleti Mohra városában. A hajó fedélzetén 23 fős legénység volt. A kommandósok és a tengeri rablók tűzharcában öt kalóz vesztette életét.

Vasárnap egy kisebb szomáliai ellátóhajó is kiszabadult szomáliai kalózok fogságából. A hajót a kalózok még január 3-án foglalták el 15 fős legénységével együtt. Minden jel szerint a hajó kiszabadításáért a kalózok váltságdíjat kaptak.

A kalózkodás eseteivel foglalkozó, londoni székhelyű IMB intézet szerint az idei év első negyedévében közel megkétszereződött a kalóztámadások száma, szinte kizárólag a szomáliai kalózakciók miatt. Szomália partjainál 18 kalóztámadás történt az idei évben.