Csillapodtak a kaliforniai erdőtüzek

2009.05.10. 17:44 Módosítva: 2009.05.10. 18:01
A tűzoltóknak a kedvező időjárásnak köszönhetően sikerült csillapítaniuk a Kaliforniában pusztító erdő- és bozóttüzeket, több tízezren már vasárnap visszaköltözhettek otthonaikba. A tűzoltók szerint szerdára elolthatják a lángokat, de egy újabb meleghullám még gondot jelenthet.

Vasárnap több tízezer, az erdőtüzek miatt evakuált kaliforniai térhetett vissza otthonába, miután a tűzoltóknak sikerült csillapítaniuk a lángokat. A tűzoltóság közlése szerint szerdára sikerülhet teljesen eloltaniuk a tüzet, ha a kedvező időjárás továbbra is segíti őket. Ugyanakkor egy újabb meleghullám hatására megint elszabadulhatnak a lángok.

A Csendes-óceán felől érkezett nedves levegő segítette a tűzoltókat, így tudták a kedd óta tomboló erdőtűz negyven százalékát eloltani. A lángok már nem fenyegetnek lakóházakat, közölte Santa Barbara tűzoltósága. A hatóságok visszavonták a több mint harmincezer ember kötelező kilakoltatásáról szóló döntést, és az evakuáltak egy része már szombat este visszatért otthonába.

california

A tűzoltóság közlése szerint a nagy meleg és az erős szelek miatt gyorsan terjedő erdőtűz 31 házat pusztított el, és további 47-ben okozott károkat. A 3500 hektárnyi területet felperzselő tűzzel nagyjából 4300 tűzoltó küzdött, 14 tűzoltórepülő és 15 helikopter segítségével. A tűzben 13 ember sérült meg, többségük csak könnyebben.