Bizonyíték nélkül is börtönben marad Tóásó

2009.05.14. 08:47
A nyomozás lezárásáig - egy-másfél évig - biztos nem engedik ki a börtönből a Bolíviában letartóztatott Tóásó Elődöt. Ugyanakkor az ügyészségnek egyelőre nincs semmi bizonyítéka a magyar férfi ellen.

Józsa Mátyás, Buenos Aires-i magyar nagykövet nem tud arról, hogy a fogvatartott Tóásó Elődnek vádalkut ajánlottak volna. A nagykövet szerint ennek nincs realitása, hiszen ez csak akkor történhet meg, miután az ügyészség lezárja a nyomozást és átadja a vádiratot - ez legalább fél év még, s addig Tóásó biztosan börtönben marad - tette hozzá. Korábban a Blikk arról számolt be, hogy Tóásó vádalkut kötött a bolíviaiakkal, és így harminc év helyett csak két évet kell majd ülnie.
Tóásó ellátásával kapcsolatban Józsa Mátyás elmondta, hogy a férfi egy kicsi cellában van, aminek ablakai a hideg ellenére nincsenek beüvegezve, azonban Bolíviában ez megszokott. Hozzátette: az európai börtönökhöz képest mostohák a körülmények, viszont az ottani viszonyokra ez a jellemző.

toaso

Marcelo Sosa bolíviai ügyész időközben bejelentette, hogy "új kapcsolati szálakat" göngyölítettek fel, például, hogy hol szállásolták el a merénylettel gyanúsított csoportot, illetve, hogy kikkel álltak kapcsolatban. Ezen kívül megfejtették a letartóztatáskor lefoglalt számítógépek jelszavait is, így már hozzáférnek a tárolt adatokhoz. Az ügyészségnek továbbra sincs érdemi bizonyítéka Tóásó ellen, de mivel kapcsolatba hozható a csoporttal, egyelőre nem várható változás az ügyében.

Tóásó Elődöt ottani idő szerint szerda délelőtt a parlamenti bizottság is meghallgatta. Erre korábban is tettek kísérletet, de a férfinak akkor még nem volt tolmácsa, így csak rövid ideig tartott a beszélgetés. Józsa Mátyás elmondta, hogy Tóásó a szerdai meghallgatáson kitartott korábbi állítása mellett, vagyis, hogy ártatlan és csak informatikai feladatokkal foglalkozott. Az ügyészség információi szerint lőpornyomokat találtak Rózsa Flores Eduardo és megölt társai kezén, így felmerült, hogy tűzpárbaj volt a szállodában. A bolíviai rendőrfőkapitány állítása szerint ezt a ballisztikai vizsgálat eredménye egyértelműen bizonyítja. A tűzpárbaj verzióját korábban többen is vitatták. Az egyik fő ellenérv, hogy Rózsa Florest egész közelről érte fejlövés. A La Razón című bolíviai napilap a képviselőház többpárti különleges bizottságára hivatkozva azt írta, hogy a végzetes lövésen kívül, amely átfúrta Rózsa Flores Eduardo koponyáját, hat lövést adtak le az áldozatra, ezek a mellkasán érték. Pablo Benegas, a képviselőházi bizottság egyik ellenzéki tagja korábban arról beszélt a La Razónnak, hogy nincsenek olyan jelek, amelyek szerint tűzpárbaj lett volna az elitkommandósok és a feltételezett terrorista csoport tagjai között.

Április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában kommandósok törtek rá egy csoportra, és megöltek három embert. Lelőtték a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardót, a romániai magyar Magyarosi Árpádot és egy ír fiatalembert, Michael Dwyert. Két embert letartóztattak, köztük a magyar Tóásó Elődöt. Az ottani hatóságok állítása szerint a csoport merényletet tervezett Bolívia elnöke, Evo Morales ellen.