Elérte a szlovák olajszennyeződés Alsóbereckit

2009.05.15. 08:46
Pénteken hajnalban megérkezett az olajszennyeződés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsóberecki térségébe, ahol a vízügyi szakemberek már négy-öt köbméternyi anyagot eltávolítottak a folyó felszínéről.

A Bodrog szlovákiai szakaszán csütörtökön hidraulikaolaj került a folyóba, emiatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó felső szakaszán. Az olajszennyezés pénteken hajnalban elérte Alsóbereckit, mondta Csont Csaba, a vízügyi igazgatóság szóvivője

Az Alsóberecki közúti hídnál kifeszítették a szennyezés eltávolítására szolgáló vikoma merülőfalat és a sanol olajfelszívó hurkát. A kárelhárítást nehezíti a nagymennyiségű uszadékfa és rönk, amelyek veszélyeztetik az eszközök épségét, magyarázta a szakember.

Alsóbereckinél két motorcsónakkal húsz ember dolgozik, már négy-öt köbméternyi anyagot eltávolítottak a folyó felszínéről. A kiszedett szennyezőanyagot veszélyes hulladékként ártalmatlanítják majd.

Az olaj a ladamóci kikötőben, egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben került a vízbe. Csont Csaba elmondta, hogy értesüléseik szerint csütörtökön, a szlovák oldalon végzett kárelhárítási munka során körülbelül tíz köbméternyi adszorbens anyagot juttattak a vízbe. "Ehhez tapad hozzá az olaj, vagyis megköti a szennyezést, így halásszák azt le a vízügyi szakemberek a vízfelszínről" - ismertette Csont Csaba.