Hazavitték a rákbeteg amerikai kisfiút

2009.05.26. 08:41
A család ellen elfogatóparancsot adtak ki, miután visszautasították a gyerek kezelését, és nem jelentek meg a bíróságon. Anya és fia egy hétig volt szökésben.

Hazatért minnesotai otthonába hétfőn az a 13 éves rákbeteg fiú, aki egy héten át menekült anyjával, mert a hitére hivatkozva az asszony elutasította, hogy a gyereket kemoterápiával és besugárzással kezeljék. Danielt az anyja vitte haza.

A gyerek anyja az eltűnésük előtt közölte egy minnesotai bíróval, hogy azt szeretné, ha a fiát inkább természetes gyógymódokkal kezelnék. A nőnek a múlt kedden kellett volna megjelennie egy bírósági meghallgatáson. A 13 éves Danielnél az úgynevezett Hodgkin-limfómát mutatták ki a vizsgálatok, és az orvosok rögtön megmondták, hogy a gyerek meg fog halni a hagyományos kezelések nélkül.

Ez egy viszonylag jól gyógyítható betegség kemoterápiával és besugárzással, amennyiben időben kezdik el a beavatkozást. De az első kezelés után a szülők visszautasították a további terápiát, mert az anya szerint hitükkel ellenkezik a két gyógymód, mivel azok megmérgezik a testet.

Colleen Hauser azt közölte eltűnésük előtt, hogy a fiát gyógynövényekkel, vitaminkúrával, ionizált vízzel és más alternatív gyógymódokkal akarja kezeltetni. Indoklása szerint olyan kezeléseket akar, amilyeneket a Nemenhah Band néven ismert amerikai-indián vallási csoport előír ilyen esetekre.

A csoport alapítója egy hete úgy nyilatkozott: Collen Hauser hibát követ el, hogy menekül a hatóságok elöl. " Az ember semmit nem old meg, ha nem veszi figyelembe egy bíró határozatát" - mondta Phillip Cloudpiler, aki saját állítása szerint a csoport fő gyógyítója.

Anya és fia hétfői hazatérése után a hatóságok még nem közölték, hogy milyen állapotban van Daniel, és mit mondott az anyja arról, hogy mi történt velük az elmúlt egy héten. Azt sem közölték, hogy milyen intézkedéseket hoznak a család ellen. Eltűnésük után ugyanis az ügyükben eljáró bíró letartóztatási parancsot adott ki Colleen Hauser ellen, és úgy döntött, hogy Danielt állami gondozásba kell venni.