Kigyulladt egy komp Palermónál

2009.05.29. 10:50
Magyarok is voltak azon a kompon, ami a segítségére sietett egy bajba jutott olasz hajónak péntek kora reggel.

Egy Palermóba tartó olvasónk értesítette péntek délelőtt az Indexet, hogy tűz ütött ki egy olasz kompon. Kőhalmy Tamás a Sardinia nevű kompon utazott, amikor a riasztás érkezett, hogy egy közelben lévő másik kompon, a Tirrenia nevű hajón tűz ütött ki. A Sardinia azonnal irányt változtatott, és a másik hajó segítségére indult, mondta telefonon Kőhalmy Tamás.

Fotó: Kőhalmy Tamás

"A Tirrenia orrából és tatjából is dőlt a füst, mindkét hajó leeresztette a mentőcsónakokat és a parti őrség is besegített az utasok mentésében. A mi hajónk körülbelül ötszáz utast vett fel, teljes a zűrzavar a fedélzeten, most futottunk be jókora késéssel a palermói kikötőbe" -tudósította az Indexet Kőhalmy Tamás.

A Nápolyból indult Tirrenia Palermótól körülbelül harminc kilométerre járt amikor a lángok felcsaptak a komp belsejében, a garázsrészben, írja a La Repubblica. A kompon a 35 fős személyzettel együtt 561-en voltak, az utasok közt 75 iskolás is volt.

Mindenkit sikerült épségben kimenteni, de öten enyhébb füstmérgezést kaptak, három férfit és két nőt kellett emiatt kórházba vinni. A hajón utazott Sergio Friscia, ismert szicíliai kabarészínész.

Fotó: Kőhalmy Tamás

Az olasz lap úgy értesült, hogy az utasok többségét a másik komp vette fel, a parti őrség 36 utast vitt partra a saját hajóival. A Tirrenia rakterében ötven kamion és több mint száz személyautó volt, feltehetőleg az egyik járműben keletkezhetett a tűz. A hajót a szicíliai fővárc kikötőjélbe vontatták, a hatóságok szerint sikerült úrrá lenni a vészhelyzeten.