Meg kell halnia 30 partra vetődött cetnek

2009.05.30. 20:42
Kénytelenek megölni 30 partra vetődött cetet a dél-afrikai Tengeri Mentő Intézet (SANSRI) munkatársai a Jóreménység-foknál. Ezt az intézet kutatói közölték szombaton, miután sokszori kísérlet után végleg kudarcot vallott az állatok megmentése.

Az első cetek szombat hajnalban vetődtek partra a Jóreménység-foknál. Több mint 50 állat került a partra végül. Önkéntesek tucatjai és a SANSRI munkatársai együttes erővel próbálták - például buldózerek segítségével - visszajuttatni az állatokat a mélyebb vízbe, illetve a nyílt tenger felé, de csak 20 cettel sikerült ez. Ezek az élőlények négy-öt tonnát nyomnak, és elérhetik az öt és fél méteres hosszúságot.

"Mindent megpróbáltunk, nem tudjuk, miért, de amikor kitoltuk őket a mélyebb víz felé, megfordultak, és ismét partra vetődtek" - mondta Wally Peterson, a Kommetjie Environmental Awareness nevű természetvédő csoport egyik vezetője. Az állatvédők és a SANSRI munkatársai kénytelenek voltak egy idő után belátni, hogy minden hiába, ezért úgy döntöttek: meg kell ölni a ceteket, hogy megelőzzék további szenvedéseiket.

Kutatók nem tudják, hogy miért vetődnek partra időnként cetek. Egyesek szerint valamilyen idegi fertőzés összezavarja tájékozódó képességüket, de erről nincsenek még meggyőző bizonyítékok.