Mindenkit megszondáztatnak a rendőrök a hétvégén

2009.06.03. 10:39 Módosítva: 2009.06.03. 10:48
Az ittas és bódult vezetőket próbálják kiszűrni a rendőrök pénteken és szombaton Magyarország útjain. Az akció a Tispol uniós közlekedés-biztonsági ellenőrzés sorozathoz kapcsolódik.

Az ittas járművezetés Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is kiemelt közlekedésbiztonsági probléma. Míg 2000-ben átlagosan 100 balesetből csaknem 12-őt okoztak ittasan, 2008-ra ez a szám valamelyest növekedett: minden nyolcadik balesetet, ahol valaki megsérül, alkohol hatása alatt okoztak.

A rendőrség felkészült a kábítószerfogyasztók kiszűrésére is, noha ennek aránya nem számottevő. A közlekedési akció közben megállított járművezetők mindegyikének alkoholszondát kell fújniuk, de ellenőrzik majd a járművek műszaki állapotát is.

Kiemelt figyelmet fordítanak a gyorshajtásra, a szabálytalan előzésre, az elsőbbséget meg nem adókra és a kanyarodás szabályait megszegőkre, valamint a tilos jelzésen áthaladókra is.

Tispol akciók évente többször is vannak: általában a gyorshajtók, az ittas vagy bódult vezetők, a buszok, a nehéz teherautók és a biztonsági övek használata van a célkeresztben. Legutóbb áprilisban volt hasonló akció, akkor a gyorshajtókra figyeltek jobban. A fokozott ellenőrzésben több mint 1500 rendőr vett részt és az összes traffipax működött az utak mentén. A berendezések a három nap alatt 8000 gyorshajtót fotóztak le.