Karanténba zárják a gyerekeket Ausztráliában

2009.06.04. 08:27

Csütörtökön több ausztrál szövetségi államban is elrendelték a hatóságok, hogy egyhetes karanténba zárják azokat a gyerekeket, akik Victoria államból érkeznek, illetve olyan területről, ahol megbetegedéseket regisztráltak. A lépést azzal indokolták, hogy egyre gyorsabban terjed az országban az új influenza. Ausztráliában már 634 beteget regisztráltak. Két héttel ezelőtt pedig csupán még egyetlen betegről tudtak.

Elsőként Tasmánia rendelte el a karantén bevezetését, majd Queensland, Új-Dél-Wales, és Dél-Ausztrália csatlakozott a kezdeményezéshez. Ennek értelmében minden, Victoriából érkező gyerekre karantén vár, függetlenül attól, hogy mutatkoznak-e rajta az influenza tünetei vagy sem. Ausztráliában elsősorban az iskolákban terjed a vírus.

Az intézkedést Victoria állam egészségügyi minisztere erősen bírálta. Daniel Andrews szerint a lépés teljesen értelmetlen, és úgy vélte: nagyon hamar kiderül, hogy ennek ellenére emelkedni fog a fertőzések száma a többi államban is.

Az új influenza áprilisban jelent meg Mexikóban. Azóta 66 országban mutatták ki az új influenzavírust, és csaknem 20 ezren betegedtek meg a kórban.