Négy influenzagyanús eset Szombathelyen

2009.06.08. 13:33 Módosítva: 2009.06.08. 13:39
Hétfőn délre már négy H1N1 gyanús - vagyis az új influenza gyanújával felvett - beteg van a szombathelyi Markusovszky Kórházban. Két ausztrálnál a gyorsteszt negatív lett, egy Fülöp-szigeteki házaspárnál még tartanak a vizsgálatok. Egyikük állapota sem súlyos és várhatóan hamarosan hazamehetnek.

A szombathelyi Markusovszky Kórház a nyugat-dunántúli régió regionális ellátóhelye, ezért kerültek oda a H1N1-gyanús betegek. Két napja két ausztrál beteg érkezett Győrből, hétfőn egy Fülöp-szigeteki házaspár - mondta a Független Hírügynökségnek Schneider Ferenc, a kórház infektológiai osztályának főorvosa.

Egyik beteg tünetei sem súlyosak, ráadásul az ausztráloknál a gyorsteszt már kimutatta, hogy nem az új influenzával fertőzöttek. Ennek megerősítéséhez - vagy kizárásához - azonban még szükségesek a laboreredmények, melyeket az országos Epidemiológiai Laboratóriumból várnak.

A két ausztrált kedden valószínűleg haza is engedik, ha nem rosszabbodik az állapotuk. A laboreredmények késő délutánra, vagy kedd reggelre érkeznek meg.

A Fülöp-szigetekről érkezett házaspár még csak késő délelőtt óta van a kórházban, a vizsgálatok még tartanak. Ők sincsenek súlyos állapotban - mondta a főorvos. Az új influenza gyanúja azért merült fel a négy embernél, mert a közelmúltban a déli féltekén jártak, ahol most dúl az influenzaszezon.

Az ausztrálok Ausztráliából jöttek Győrbe, rokonlátogatóba. A Fülöp-szigeteki férfi Vas megyében dolgozik, nemrég hazautazott és magával hozta látogatóba a feleségét is. Schneider Ferenc szerint az influenza karanténba nem zárható, ezért ha betegeik állapota nem súlyosbodik, rövidesen mindegyiküket hazaengedik.