Hat halottja van az ukrajnai bányabalesetnek

2009.06.09. 09:33
A Szkocsinszkij szénbányában történt sújtólégrobbanás pillanatában 51-en dolgoztak a tárnában.Hét bányászt még keresnek.
K EPA20090608123

Hatra emelkedett a hétfőn történt ukrajnai bányaszerencsétlenség áldozatainak a száma, hét eltűntet keresnek a mentőalakulatok, közölték az ukrán hatóságok.

Marina Nyikityina, az ukrán Munkabiztonsági Állami Felügyelet szóvivője szerint a bányában egymás után három metángáz-robbanás történhetett. A detonációk miatti járatbeomlások pedig elzárták az 1300 méteres mélységben dolgozó bányászok elől a kiutat.

A detonáció pillanatában 51-en dolgoztak a tárnában, többségük a felszínre tudott jönni. Hétfő este a hatóságok két halottról számoltak be, azóta még négy halottat találtak a mentőalakulatok.

Az erős metángáz-koncentráció miatt a legveszélyesebb ukrajnai bányák között nyilvántartott Szkocsinszkijben már több halálos baleset történt. Az 1975 óta üzemelő bányában történt ugyanis Ukrajna másik legsúlyosabb szerencsétlensége 2004 áprilisában. Akkor is gázrobbanás rázta meg a tárnákat, aminek következtében 63 bányász halt meg, 51 pedig megsebesült.

Ukrajnában sok a baleset a részben még a XIX. században kialakított bányákban, amelyeket a szovjet korszakban is csak kevéssé modernizáltak. 2007-ben több mint száz bányász vesztette életét bennük, tavaly pedig tucatnyian haltak meg gázrobbanások miatt.

K EPA20090608125

A hétfői baleset napra pontosan egy évvel a Donyecktől hatvan kilométerre keletre fekvő Jenyakijevó egyik bányájában történt robbanás után történt. A Karl Marx bányában 12 vájár vesztette életét. 2007 novemberében a Zasiadko-bányában történt az ország legsúlyosabb bánya-katasztrófája: egy gázrobbanás 101 ember életét követelte a föld alatt.