Tornádót észleltek Gyöngyös közelében

2009.06.12. 10:24 Módosítva: 2009.06.12. 19:49
Még péntek délután is hullott borsó nagyságú jég Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több részén, a csütörtök esti ítéletidő miatt pedig országszerte 55 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Az előző vasárnapi vihar több mint hatmilliárd forintos kárt okozott a termelőknek Szabolcs megyében.

A csütörtök éjjeli vihart pénteken újabb követte, amelynek során még délután is borsó nagyságú jég hulott több településen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Péntekre virradóra a még az előző vasárnapi ítéletidőtől megrongálódott, ideiglenesen fóliával lefedett 4196 lakás közül 22 megsérült. A megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók megkezdték a fóliák cserélését, javítását.

Tornádó is kialakult

Az időkép.hu beszámolója szerint csütörtökön délután fél 6 körül a Gyöngyös melletti Adácson több tuba alakult ki, az egyik tornádóvá fejlődött. Több fényképért és a részletekért kattintson ide.

forrás: időkép.hu
forrás: időkép.hu

Tizenötezer fogyasztó maradt áram nélkül Siklós és Sellye körzetében a csütörtök esti viharban, jelentette a bama.hu. A Baranya megyei portál értesülései szerint a megyében 55 alkalommal riasztották a tűzoltókat.

Péntek reggel még 13 településen 1300 fogyasztó jelezte, hogy nem tért vissza az áramszolgáltatás. A helyi szolgáltató ígérete szerint még pénteken helyreállítják a szolgáltatást.

A vihar a legnagyobb károkat Siklós és Sellye térségében okozta, a siklósi kórház tetőszerkezetét harminc négyzetméternyi területen megbontotta a helyenként 90 km/h-ás sebességet is elérő szél. Pécsen fákat csavart ki a vihar, a Tímár utcában ledőlt egy támfal is.

A villányi borvidéken pedig cseresznye nagyságú jég verte el a szőlőt, a Sopron környéki szőlőkben 30 millió forintos kár keletkezett. A Sopronhoz tartozó 1100 hektáros szőlőterületek felét megrongálta a vihar.

Megköszönték a tűzoltóknak

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat köszönetét fejezi ki négy megye és a főváros tűzoltóinak, akik négy napon át dolgoztak a viharkárt szenvedett nyírségi településeken a lakóházak ideiglenes helyreállításánál.

A megyei Mezőgazdasági Szakigazgatósági Hivatal összesítése szerint 6,1 milliárd forint kárt okozott a múlt vasárnapi vihar a térség 57 településén. 4432 gazdálkodót ért veszteség a szántóföldi növénytermesztésben, a zöldségfélék területén, illetve a gyümölcsösökben.