Leszűkítették a kutatási körzetet

2009.06.13. 14:58 Módosítva: 2009.06.13. 15:18
Hetven kilométer sugarú körben keresik hadihajók hanglokátoraival és tengeralattjárók bevetésével a június 1-jén lezuhant Airbus feketedobozát. Június 19-ig még biztosan folytatják a keresést, eddig 50 holttestet találtak meg.

Egy hetven kilométeres sugarú körben keresik a Pünkösdhétfőn lezuhant francia repülőgép feketedobozait a brazil partoktól északkeletre az Atlanti-óceánon. A brazil katonaság szóvivője még pénteken elmondta, hogy azt nem tudják pontosan, hol merült el az Air France repülője, így a kutatás helyét ahhoz a ponthoz viszonyítják, ahonnan az utolsó automatikus pozícióüzenetet küldte a gép.

Három francia hadihajó hanglokátorokkal keresi az eltűnt gép feketedobozait a brazíliai Recife partjaitól mintegy 1350 kilométerre, ahol az óceán körülbelül 3500 méter mély. Szerdán a térségbe érkezett az Emerald francia atomtengeralattjáró is, amely szintén részt vesz a keresésben.

Az eddig megtalált repülőgépmaradványokat - összesen 37 darabot - egyelőre a recifei repülőtéren tárolják egy hangárban. Vasárnap dönti el egy francia nyomozó, hogy a helyszínen vizsgálják meg, vagy inkább Franciaországba szállíttatják a törmeléket. Az már biztosan tudható, hogy a kutatást június 19-e előtt nem fejezik be.

Az Air France Rio de Janeiróból Párizsba tartó járata június elsején, felszállás után négy órával tűnt el az Atlanti-óceán fölött, fedélzetén 32 országból származó 228 emberrel, köztük négy magyarral és egy szlovákiai magyarral. A keresés során eddig 50 holttestet találtak meg. A szerencsétlenség okát még pontosan nem tudni, egyelőre az látszik a legvalószínűbbnek, hogy az Airbus A330-as típusú gép sebességérzékelőivel lehetett probléma. Biztosabb választ a feketedobozok adhatnak.