Pénzbüntetés a szellemi fogyatékosokat megalázó rendőröknek

2009.06.16. 11:46
Pénzbüntetésre ítélték azt a három csurgói rendőrt, akik kihallgatás közben két szellemi fogyatékkal élőt aláztak meg. Az egyik férfit éneklésre vették rá, majd arra, hogy dugja ki a nyelvét. A másik férfit rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva kormányozzon, míg ezalatt a másik férfinak berregnie kellett. Az ítélet értelmében továbbra is dolgozhatnak rendőrként.

Pénzbüntetésre ítélte kedden a Pécsi Ítélőtábla azt a három csurgói rendőrt, akik szellemi fogyatékosokat aláztak meg kihallgatás közben még 2007-ben a Nagyatádi Rendőrkapitányság csurgói rendőrőrsén. Az ítélet jogerős.

Az egyik férfit éneklésre vették rá, majd arra, hogy dugja ki a nyelvét. A másik férfit rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva kormányozzon, míg ezalatt a másik férfinak berregnie kellett. A rendőrök a történteket mobiltelefonnal felvették, és felrakták a csurgói rendőrség belső számítógépes rendszerére. Ezt észrevette valaki és feljelentést tett.

Az ügyet a Kaposvári Katonai Főügyészség is vizsgálta. Ők azt állapították meg, hogy nem történt katonai bűncselekmény, ezért hat hónapos nyomozás után megszüntették a vizsgálatot, és az ügyet áttették a Somogy Megyei Főügyészség ügyészségi nyomozó hivatalához. Ők szintén 6-8 hónapig vizsgálták az esetet.

2008 április 22-én idézték be a három rendőrt hivatali visszaélés gyanúja miatt és július másodikán emeltek vádat ellenük. A nagyatádi rendőrkapitány július harmadikán indított fegyelmi eljárást, majd július 11-edikei hatállyal felfüggesztette őket állásukból.

Az első fokon eljáró bíróság hivatali visszaélés bűntette miatt két rendőrt - akik a feladatokat adták a fogyatékosoknak - egy-egy év börtönbüntetésre ítélte, amit két év próbaidőre felfüggesztett. A harmadik rendőrt - aki a történteket mobiltelefonnal felvette - társtettesként ítélte el, 8 hónap börtönre, amit egy évre felfüggesztett.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla enyhítette a büntetést. Azt, aki rögzítette a történteket, 150 ezer forint pénzbírságra kötelezte. A másik két rendőrnek 180 ezer forintot kell befizetnie. A jogerős ítélet tehát csak pénzbírságot szabott ki rájuk. Így ha szeretnének, a jövőben is dolgozhatnak rendőrként.